Revija Reporter
Slovenija

Sodišče bo ugotavljalo, ali je bil nekdanji veleposlanik Reberc ob svojih dejanjih prišteven

STA

25. okt. 2017 11:53 Osveženo: 11:53 / 25. 10. 2017

Deli na:

peter reberc

STA

Na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani se je v torek začel obnovljen postopek v tožbi bivšega veleposlanika v Španiji Petra Rebrca proti ministrstvu za zunanje zadeve zaradi izredne odpovedi delovnega razmerja.

Kot poroča današnje Delo, Reberc, ki je vpleten v najmanj pet sodnih postopkov, na delovnem in socialnem sodišču od nekdanjega delodajalca, zunanjega ministrstva, ponovno zahteva okoli 40.000 evrov odškodnine zaradi izredne odpovedi delovnega razmerja. V prvotnem postopku je Reberc zahteval tudi vrnitev na delovno mesto, vendar to, kot je opozoril sodnik Dušan Medved, zdaj ni več predmet tožbenega zahtevka, ker je Peter Reberc od avgusta upokojen. Od tega datuma naprej tudi ne more več zahtevati odškodnine.

Nekdanji veleposlanik toži zunanje ministrstvo, ker so ga poleti 2010 odpoklicali z mesta veleposlanika v Španiji in ga oktobra odpustili. Razlog za to je bil notranji nadzor, ki je razkril nepravilno porabo proračunskih sredstev, visoko prekoračitev za reprezentanco, nespecificirane račune.

Rebercu so očitali kršitev več členov kazenskega zakonika, zakona o zunanjih zadevah in navodil o finančnem in materialnem poslovanju veleposlaništev. Na račun države je med drugim kupil 77 cedilnikov, 15 macol, 107 izvijačev, 1800 kozarcev, 1805 žlic in žličk in 1607 jedilnih vilic.

Reberc je prepričan, da je bila odpoved nezakonita. Zato je na ljubljanskem delovnem sodišču zahteval odškodnino in vrnitev na delovno mesto, vendar mu na prvi stopnji ni uspelo dokazati nezakonitosti odpovedi. Tožbo je izgubil tudi na višjem sodišču, piše Delo.

Toda potem je bil ta postopek obnovljen zaradi sodnega postopka, ki je potekal v Kopru. Tam je država tožila nekdanjega veleposlanika in zahtevala odškodnino v višini 73.369 evrov. Sodišče je državi prisodilo polovico tožene vsote, saj je menilo, da je bilo zunanje ministrstvo soodgovorno za to, da je sploh lahko bil tako razsipen.

Toda višje sodišče je julija lani razveljavilo sodbo prvostopenjskega delovnega sodišča na podlagi ugotovitev izvedenca psihiatrične stroke Dragana Terziča, ki je na zaslišanju zatrdil, da Reberc že ob nastopu funkcije veleposlanika v Madridu leta 2007 zaradi psihotične motnje ni bil sposoben opravljati svoje službe.

V Kopru se je na delovnem sodišču začelo ponovno sojenje, mnenje izvedenca pa je bilo razlog za obnovo postopka na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani, kjer Reberc zahteva odškodnino za izredno odpoved delovnega razmerja. Ker postopek v Kopru ni končan, bodo tudi v Ljubljani ugotavljali, ali je bil Reberc za svoja dejanja prišteven, delno prišteven ali neprišteven.

Sodnik Medved je zato za nadaljnji narok, ki bo sredi januarja, določil zaslišanje dveh prič oziroma nekdanjih dveh zaposlenih na slovenskem veleposlaništvu v Španiji v obdobju, ko je bil veleposlanik Peter Reberc, svoje mnenje pa bo pripravil tudi izvedenec klinične psihiatrije, še piše Delo.