Kozorogi Svet24.si

Zgodovinska vrnitev "ljubljanskih" alpskih ...

družina Svet24.si

Preverjeni načini, kako okrepiti življenjsko ...

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

martin premk ss Reporter.si

Svoboda komunizem »po nasilnosti in ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Slovenija

Šoba: Milovanovič mi je grozil

Deli na:

Predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba pravi, da ji je podkupovanja študentskih funkcionarjev osumljeni Željko Milovanovič grozil. V Študentski organizaciji Univerze (ŠOU) v Ljubljani so seznanjeni s preiskavo suma korupcije zoper njihovega nekdanjega svetovalca Milovanoviča in njegova dejanja obsojajo.

Predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba pravi, da ji je podkupovanja študentskih funkcionarjev osumljeni Željko Milovanovič grozil. V Študentski organizaciji Univerze (ŠOU) v Ljubljani so seznanjeni s preiskavo suma korupcije zoper njihovega nekdanjega svetovalca Milovanoviča in njegova dejanja obsojajo.

Nekdanjega svetovalca predsedstva Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani Željka Milovanoviča je namreč namreč policija priprla zaradi podkupovanja delegatov na sredini skupščini ŠOS. Milovanovič naj bi svetnike in poslance na skupščini, na kateri so sprejeli spremembe študentske ustave, podkupoval z višjimi zneski v gotovini. ŠOU v Ljubljani je namreč nasprotoval spremembam ustave, medtem ko so ostale študentske organizacije spremembe podpirale.

Iz ŠOU v Ljubljani so danes sporočili, da so seznanjeni s preiskavo suma korupcije in priprtjem Milovanoviča. Njegova dejanja ostro obsojajo in poudarjajo, da jih je izvajal brez vednosti vodstva ŠOU v Ljubljani. Na današnji izredni seji predsedstva ŠOU v Ljubljani so Milovanoviča tudi razrešili z vseh funkcij v ŠOU v Ljubljani in njegovih zavodih.

Potrdili so še, da so pristojni organi v četrtek preiskali pisalno mizo, ki jo je v času svoje funkcije uporabljal Milovanovič, predsednik ŠOU v Ljubljani Jernej Štromajer pa ni bil del preiskave.

Predsednica ŠOS Katja Šoba pojasnjuje, da s poskusi korupcije uradno ni seznanjena. Če očitki držijo, jo, kot pravi, žalosti, da se se predstavniki ŠOU v Ljubljani odločili za kaj takega.

Potrdila pa je, da ji je Milovanovič v sredo grozil, da bo "dobila pismo, ki naj ga ne odpira". V četrtek ji je nato po telefonu zagrozil, da bo ona kolateralna škoda dogajanja okrog sprejemanja študentske ustave ter da se lahko "zgodijo tudi kakšni plačani članki", ki bodo blatili študentske organizacije, pojasnjuje Šoba. "od srede nisem več prespala v Ljubljani, ker sem imela občutek nelagodja," še dodaja predsednica ŠOS.


ŠOU v Ljubljani naj bi sicer zaradi po njihovem mnenju nezakonitega sklica skupščine ŠOS vložila tudi tožbo proti več odgovornim osebam. V organizaciji sicer niso želeli pojasniti, ali so tožbo že vložili in proti komu. Sporočili so le, da je ŠOU v Ljubljani že pred pričetkom skupščine ŠOS pričel z uporabo vseh pravnih sredstev, da ljubljanskim študentom zagotovi enakopravno in demokratično predstavništvo v ŠOS.

Tudi Katja Šoba pravi, da z morebitno vloženo tožbo še ni seznanjena. Poudarja, da je bila skupščina sklicana v skladu s študentsko ustavo, "če pa kdo meni, da temu ni tako, naj uporabi pravna sredstva, ki so mu na voljo".

Predsednik ŠOU v Ljubljani Štromajer pa je danes tudi pozval k oblikovanju vlade študentske enotnosti. Temeljna naloga te vlade bi bila preprečitev škode nelegalno sprejete študentske ustave, ki po njegovem mnenju krči pravice študentov Univerze v Ljubljani.

Predsednik ŠOU v Ljubljani pričakuje, da bodo študentske skupine znotraj ŠOU v Ljubljani pripravile konkretne predloge za nadaljnje delovanje organizacije pri zagotavljanju študentskih pravic in interesov. Z doseženim dogovorom o oblikovanju vlade študentske enotnosti pa bo ponudil svoj odstop, je napovedal Štromajer.

V študentskih vrstah je sicer nastal spor potem, ko so predsednica ŠOS, Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Zveza Študentskih klubov Slovenije predlagali spremembo študentske ustave. S spremembami, ki so jih v sredo zvečer tudi sprejeli, vzpostavljajo boljši nadzor nad porabo koncesijskih sredstev študentskih organizacij in ostrejše sankcije za kršitve. Medtem prerazporejajo sredstva in ŠOU v Ljubljani odvzemajo okoli 13 odstotkov denarja.