zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

So davčne blagajne sploh smiselna in za proračun dovolj donosna rešitev?

Deli na:
So davčne blagajne sploh smiselna in za proračun dovolj donosna rešitev?

Foto: Bobo

Odbor DZ za finance in monetarno politiko bo danes na zahtevo NSi razpravljal o načrtih vlade, da najpozneje do začetka leta 2016 uvede davčne blagajne. V opozicijski stranki vladi predlagajo, naj to idejo opusti, namesto tega pa pripravi nabor ukrepov za učinkovito pobiranje davkov ter boj proti sivi ekonomiji oz. delu na črno.

Po mnenju NSi so učinki predlaganega sistema premajhni, da bi se splačalo vznemirjati malo gospodarstvo, trgovinske organizacije in druge subjekte. Medtem ko si na finančnem ministrstvu od davčnih blagajn obetajo 50 do 100 milijonov evrov dodatno pobranih davkov letno, namreč v NSi menijo, da bi se morala ta številka gibati okoli 400 milijonov evrov, če mislimo resno z bojem s sivo ekonomijo.

Če pa bodo davčne blagajne že uvedene, pa v NSi vladi predlagajo, naj zavezancem na povzročajo dodatnih stroškov, pač pa naj jih imajo možnost odbiti od davka od dohodka oziroma dohodnine. Ob tem še izpostavljajo, da bodo davčne blagajne veljale za registrirane subjekte, ne bodo pa okrepile nadzora nad tako imenovanimi šušmarji.

Vlada je akcijski načrt uvedbe davčnih blagajn potrdila prejšnji teden. Za zdaj sicer še ni znano, za katerega od dveh sistemov davčnih blagajn, ki so jih uvedle nekatere druge države, se bo odločila. Je pa državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar menila, da bi jih lahko v primeru hitrejših postopkov javnih naročil uvedli že 1. oktobra letos.