Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sneg prinesel pričakovan kaos v prometu

Deli na:
Sneg prinesel pričakovan kaos v prometu

Kaos na zasneženih cestah (fotografija je simbolična). - Foto: Bobo

Ponoči je po državi snežilo, sneženje pa ponekod še ni ponehalo. Prometno-informacijski center o večjih težavah v prometu sicer ne poroča, opozarjajo pa, da so na cestah posipne in plužne skupine, potovalni časi pa so daljši.

Opozarjajo tudi, da se obeta otoplitev, sneg bo prehajal v dež, zato bo velika nevarnost nastajanja žledu in poledice.

Zaradi zimskih razmer je zaprt prelaz Vršič, na cesti čez prelaz Ljubelj pa so obvezne verige na avstrijski strani. Cesta Čepovan - Most na Soči je zaprta zaradi snežnega plazu.

Na cestah Žaga - Kobarid, Razdrto - Manče, Col - Ajdovščina, Col - Črni Vrh - Godovič in Unec - Bloška Polica - Babno Polje je prepoved za priklopnike in polpriklopnike. Ta velja tudi na mejnih prehodih Slovenska vas, Rigonce, Petrina, Babno Polje in Vinica zaradi razmer na hrvaški strani.

Na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini, kjer je debelina snežne odeje zjutraj dosegala ali nekoliko presegala 10 centimetrov, ter na Kočevskem, kjer je zapadlo do 30 centimetrov snega, v cestnem prometu ni posebnih ovir. Za tovorni promet je bil predvsem zaradi jutranje konice do 8. ure zaprt le cestni prelaz Vahta na Gorjancih.


Direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar je za STA povedal, da so ekipe zimske službe na terenu. Posebnosti v prometu, ki je povsod na območju, za katerega skrbi CGP tekoč, pa ni.

Podobno je na Gorenjskem, kjer je snežna odeja večinoma debela med 20 in 30 centimetri. Plužne in posipne skupine Gorenjske gradbene družbe, ki skrbi za vzdrževanje cest, so bile ne delu celo noč in se počasi vračajo, so za STA povedali v podjetju. Kot so ocenili, so ceste v veliki meri očiščene in do večjih težav v prometu ne prihaja. Težave imajo vozniki večinoma v mestih, kar je povezano predvsem z zasneženimi parkirišči in drugimi površinami.

Medtem ko danes o večjem številu prometnih nesreč na gorenjskih cestah ne poročajo, pa so imeli gorenjski policisti veliko dela v sredo. Obravnavali so 18 prometnih nesreč, večinoma s samoudeležbo in manjšimi trki zaradi razmer na cestah. Največ nesreč je bilo na območju Kranja, zgodile pa so se še na gorenjski avtocesti, v Žireh, Tržiču, Godešiču, Podbrezjah, Radovljici, Žirovnici, Bohinju in na Brniku. Ponekod je bil promet oviran tudi zaradi zdrsov vozil.

Policisti so udeležence v sredo opozarjali na slabo očiščena vozila, obravnavali pa so tudi prijave objestnih voženj po večjih parkiriščih, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Policisti tudi danes pozivajo k previdnosti in upoštevanju prometnih pravil. Pred začetkom vožnje je potrebno očistiti vozila. Voznikom pa svetujejo, naj preverijo tudi razmere na poti in spremljajo prometne informacije.

Na Celjskem je v nižinah zapadlo do 10 centimetrov snega, v višinah pa tudi do 30 centimetrov. Manjše težave je zimska ekipa celjskega podjetja Voc imela v klancih, kjer je obtičalo nekaj tovornih vozil, plužne enote pa so še vedno na terenu in izvajajo preventivne posipe, je za STA povedal vzdrževanja v Vocu Damjan Maček.