Julian Assange Svet24.si

Julian Assange se bo lahko vrnil v Avstralijo

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

navijac-turkinja Ekipa24.si

Huda scena! Slovenski navijač pristopil k turški...

Foto 1 Njena.si

Žena slovenskega pevca zaradi raka umrla stara 33...

doncic af Ekipa24.si

Slovenci danes v polnih Stožicah proti Litvi! Bo ...

Slovenija

Smrti na Soči

Deli na:

V delovni nesreči, ki se je danes zgodaj zjutraj zgodila na gradbišču hidroelektrarne Avče v občini Kanal ob Soči, sta umrla dva delavca, eden pa je dobil hude poškodbe in so ga prepeljali na zdravljenje, je za STA povedal načelnik Gorske reševalne službe Tolmin Žarko Trušnovec.

V delovni nesreči, ki se je danes zgodaj zjutraj zgodila na gradbišču hidroelektrarne Avče v občini Kanal ob Soči, sta umrla dva delavca, eden pa je dobil hude poškodbe in so ga prepeljali na zdravljenje, je za STA povedal načelnik Gorske reševalne službe Tolmin Žarko Trušnovec.

Gorski reševalci so iz jaška na gradbišču hidroelektrarne, kamor je danes okoli 3.30 zaradi odpovedi jeklenice na žerjavu padla košara s tremi delavci, potegnili še zadnjega izmed ponesrečenih, je povedal Trušnovec.

Kot so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica, sta umrla 37- in 49-letna delavca podjetja Primorje GEO Tehnik. V nesreči je bil poleg njiju huje telesno poškodovan 22-letnik, telesne poškodbe pa je dobil tudi 27-letni moški, ki sta bila prav tako delavca omenjenega podjetja.

Po dosedanjih ugotovitvah policije je prišlo do okvare na žerjavu, s pomočjo katerega so se po jašku premera osmih metrov v posebni košari spuščali trije delavci, in sicer že omenjeni 22-, 37- in 49-letnik. Pri spuščanju v globino jaška je iz neznanega vzroka prišlo do približno 70 metrov prostega padca košare, ki se je zaustavila na varovalnem odru 180 metrov globoko. Četrti delavec, ki je bil spodaj, je pravočasno odskočil in pri tem utrpel telesne poškodbe.

Iz jaška so reševalci najprej uspeli rešiti 22-letnega delavca, ki so ga s helikopterjem prepeljali v ljubljanski univerzitetni klinični center. Kasneje so reševalci iz jaška potegnili tudi 37- in 49-letnika, ki sta podlegla poškodbam, so še sporočili iz PU Nova Gorica.

Na kraju nesreče so po navedbah policije poleg policistov in kriminalistov tudi tolminski gorski reševalci, novogoriški poklicni gasilci, prostovoljni gasilci iz Avč, predstavniki inšpektorata za delo, pristojne inšpekcijske službe, preiskovalni sodnik in predstavnik novogoriškega Okrožnega državnega tožilstva.

V zvezi z delovno nesrečo po podatkih policistov poteka intenzivna kriminalistična preiskava, novogoriški preiskovalni sodnik pa je na inštitutu za sodno medicino odredil sodno obdukcijo.

Iz Soških elektrarn, ki so investitor na objektu, so sporočili, da njihov direktor Vladimir Gabrijelčič globoko obžaluje dogodek. Gradnja jaškov in predorov je bilo vedno težko in nevarno delo, zato so združili vse znanje in izkušnje, pridobljene z gradnjo podobnih objektov, so poudarili in dodali, da je zato "dogodek tako investitorja kot izvajalce toliko bolj pretresel". V podjetju zagotavljajo, da bodo sodelavcem in družinam ponesrečenih pomagali po najboljših močeh.