podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

miša-margan Njena.si

Miša Margan bo drugič postala mamica

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Smrt nad Kranjsko Goro: 30-letnika zasul snežniplaz

Deli na:
Smrt nad Kranjsko Goro: 30-letnika zasul snežniplaz

Reševanje gornika izpod plazu. - Foto: Policija

V občini Kranjska Gora sta gornika dopoldne smučala z vrha Male Ponce proti Špikovemu grabnu. Na mestu, kjer smučanje ni bilo več mogoče, sta morala opraviti spust po vrvi preko skalnega skoka v Špikov graben. Pri tem je enega izmed gornikov zajel snežni plaz. Zaradi hudih poškodb je na mestu umrl, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj.

Ob plazu je 44-letni gornik, ki še ni bil vpet v sidrišče, ostal na mestu, kjer se je pripravljal za spust. 30-letnika, ki je že bil vpet v sidrišče in pripravljen za spust, pa je snežni plaz zajel in odnesel čez skalni skok skupaj s sidriščem. Po padcu je gornik obstal zakopan pod snegom plazovine, so pojasnili na PU Kranj.

Posadka letalske policijske enote je z namensko helikoptersko žolno v izjemno kratkem času natančno locirala mesto, kjer je bil zasut ponesrečeni. Na kraj so takoj odložili gorskega reševalca in zdravnika ter nato prepeljali še dodatne gorske reševalce, ki so ponesrečenega našli in odkopali izpod težkega snega.

30-letni gornik je zaradi hudih telesnih poškodb na kraju umrl, 44-letnik pa ni bil telesno poškodovan. S helikopterjem letalske policijske enote so oba prepeljali v dolino.

Na kraju so v reševanju sodelovali gorski reševalci društev Kranjske Gore, Rateč in Bohinja, dežurna posadka helikopterja letalske policijske enote ter policist gorske enote.

Reševanje je potekalo v zahtevnih razmerah, saj je obstajala velika verjetnost vnovičnega plazu. Oba gornika sta bila sicer primerno opremljena - imela sta primerno obutev in oblačila, čelado, cepin, plezalni pas, lavinski trojček in nahrbtnik z zračno blazino.

Policisti so opravili ogled in nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah nesreče. O vseh ugotovitvah bodo obveščali pristojno državno tožilstvo, so še sporočili s PU Kranj.