Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Smolnikarjevi marioneti v Kamniku: Golubovič in Šarec

Deli na:

Po štirih mandatih, v katerih je krmilo občine Kamnik v svojih rokah držal župan Tone Smolnikar, bodo Kamničanke in Kamničani na skorajšnjih volitvah izbirali novega prvega človeka občine. Smolnikar se je namreč odločil, da ne bo več kandidiral za župana, in to kljub številnim projektom, ki še niso bili končani.

Po štirih mandatih, v katerih je krmilo občine Kamnik v svojih rokah držal župan Tone Smolnikar, bodo Kamničanke in Kamničani na skorajšnjih volitvah izbirali novega prvega človeka občine. Smolnikar se je namreč odločil, da ne bo več kandidiral za župana, in to kljub številnim projektom, ki še niso bili končani.

Največji »projekt« je nedvomno Velika planina: vsako leto se posli okoli znamenite naravne in turistične znamenitosti sklepajo z minusom v višini 300 tisoč evrov, ki bremeni občinski proračun. Ob tem je treba dodati, da bo novi pogonski mehanizem (pogoj za obratovalno dovoljenje za gondolo), ki je predviden za začetek leta 2011, občino stal novih 700 tisoč evrov. Velika planina je v stoodstotni občinski lasti, kar pomeni, da bi tudi vse nove primanjkljaje morala kriti občina. V kamniški občini so še problemi z grajenjem petih oddelkov javnega vrtca in obnovo dveh šolskih poslopij, ki sta potresno nevarni. Od slednjih naj bi eno podrli, drugo adaptirali. Gre za 20 milijonov vredni načrt, za katerega še ni pripravljena popolna finančna konstrukcija (država naj bi kljub drugačnim županovim napovedim ne prispevala ničesar).

Pred vrati pa so volitve, na katerih se bo za županski stolček potegovalo sedem kandidatov. Po anketah sodeč so favoriti za zmago predvsem trije kandidati. Dva med njima, Marjan Šarec in Brane Golubovič, sta blizu zdajšnjemu županu, tretji pa je občinski svetnik Nove Slovenije Matej Tonin, ki ga podpirata še SNS in SLS.

Lista Toneta Smolnikarja, na kateri bo za občinski svet kandidira tudi Smolnikar, je izrekla podporo televizijskemu komiku Marjanu Šarcu, ki se v politiki dejansko prvič pojavlja (podporo so mu med drugim izrekli še Desus, posebej Karl Erjavec in SMS). Po mnenju kamniške javnosti bi lahko Šarec z igralskimi spretnostmi posegel tudi v bazo desnih volivcev. Mnoge je Šarčeva kandidatura začudila, ker naj bi se z vstopom v politiko odpovedal visokim mesečnim zaslužkom. Z nastopi naj bi, take govorice krožijo, na mesec zaslužil kar pet tisoč evrov, županska plača pa znaša le skromna dva tisočaka. Šarec pravi, da ne kandidira zaradi denarja in da so njegovi honorarji dejansko bistveno nižji od navedenega.

 

Drugi kandidat, ki je letos v igri in je povezan z dosedanjim županom Smolnikarjem, je podžupan Brane Golubovič, ki je strankarsko gledano član LDS. Tudi Golubovič pravi, da kandidira povsem neodvisno brez stranke in brez svoje liste. Neuradno je sicer slišati, da naj bi podžupana podpiral tudi zdajšnji župan Smolnikar, čeprav kandidira na svoji listi, ki podpira Šarca. Finančno pa naj bi Golubovičevo kandidaturo podpiral Miloš Milovič Njegoš - Negola, ki je znan po nepremičninskih poslih in posredovanju pri sprejemanju občinskim prostorskih načrtov (slovenski mediji so o njem pisali v zvezi s kazensko ovadbo, ki je bila proti njemu vložena zaradi domnevnih nepravilnosti pri delovanju Adrie Ankaran). Nekatere pa motijo tudi domnevne navezave na gradbeno firmo Žurbi Team, ki v Kamniku slovi kot podjetje z daleč največ sklenjenimi gradbenimi posli v obliki izvajalca ali podizvajalca. Ker se v Kamniku na leto obrne 25 milijonov evrov, so apetiti veliki, dodatno pa jih stopnjujejo še načrti gradnje vrtcev in šol v naslednjem mandatu. Dobro obveščeni trdijo, da župan Smolnikar in podžupan Golubovič že dlje časa redno hodita na jutranjo kavo k direktorju Žurbi Teama Romanu Žurbiju. Golubovič vse te povezave zanika. Pravi še, da svojo kampanjo financira sam, prispevke menda dobiva od fizičnih oseb, med katerimi pa ni Miloša Milovića.

Ob vsem tem se postavlja vprašanje, kakšna bo dejanska vloga zdajšnjega župana Smolnikarja v novem mandatu: bo ostal le siva eminenca kamniške politike ali bo še naprej njen stvaritelj? Mnogi so namreč, kljub vsem zanikanjem vpletenih, še vedno prepričani, da gre pri tekmovalnosti med Šarcem in Golubovičem za zaigrani konflikt, ki bi oba kandidata, ki sta tako ali drugače povezana z zdajšnjim županom, pripeljal v drugi krog. Enega od njih pa potem na županski stolček.

Kot tretji favorit za mesto župana je po anketah še Matej Tonin, ki ga podpirajo Nova Slovenija (katere član je), SLS in SNS. Ne gre sicer za edinega kandidata z desnice: v boj se bo spustil tudi Rudi Veršnik iz SDS. Kamniška javnost je nekoliko z začudenjem sprejela dvojno kandidaturo prijateljskih strank, ki bo razpršila glasove na desni. Sta pa oba kandidata zagotovila vzajemno podporo v morebitnem drugem krogu. Po doslej opravljenih anketah je v precejšnji prednosti Tonin. V zadnjem mandatu je bil Tonin občinski svetnik, letos pa se je odločil za kandidaturo za županski stolček. Gre za mladega kandidata, in to mu del kamniške javnosti tudi očita. Županski kandidat trojčka NSI, SLS in SNS je rojen leta 1983 in bi v primeru izvolitve postal župan pri sedemindvajsetih letih. To se Toninovim kritikom zdi omejitev pri opravljanju take naloge, kakršno jo zahteva županovanje. Z vprašanjem, ali ni le premlad za tako funkcijo, smo obrnili neposredno na kandidata, ki nam je dejal: »Nihče mi ne očita, da sem nesposoben ali da ne bi znal voditi občine. Seveda morajo napako najti tudi na meni. Moja sreča je ta, da bo napaka, ki mi jo očitajo, to je mladost, vsako leto manjša.«