Revija Reporter
Slovenija

Slovo od 2023: Dogodki leta v Sloveniji in svetu, ki ne bodo šli v pozabo

Igor Kršinar, Marko Medvešek
5 362

26. dec. 2023 20:00

Deli na:

Premier Robert Golob in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v Črni na Koroškem

Vlada RS

Leto 2023 si bomo Slovenci nedvomno najbolj zapomnili po avgustovskih poplavah, ki so povzročile za skoraj deset milijard evrov škode in so marsikomu precej spremenile življenje. V svetu pa je vse zasenčil izbruh vojne med Hamasom in Izraelom.

Na zunanje političnem področju pa je Slovenija dosegla največji uspeh z izvolitvijo za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov.



Vladi Roberta Goloba je začela usihati podpora, česar ne morejo preprečiti niti zamenjave nekaterih ministrov.

V strankarski politiki se rojeva nova politična sila pod vodstvom Anžeta Logarja, ki je za zdaj ustanovil zgolj društvo, iz katerega pa v naslednjih mesecih utegne nastati nekaj večjega.

Spremembe pa so se zgodile tudi na nacionalni RTV, od koder so se morali predčasno posloviti nekateri obrazi, ki jih je nastavila prejšnja vlada Janeza Janše.

Koronska leta se zdijo že kar pozabljena, zdaj so v ospredju drugi krize. V iztekajočem se letu se je nadaljevala ruska agresija na Ukrajino, ki pa jo je z brutalnostjo ob koncu leta povsem zasenčil obračun med Hamasom in Izraelom.

Sicer so svet v preteklem letu pestile še številne naravne katastrofe – segrevajoči se planet je ponekod dobesedno gorel, drugje je dvig temperatur sprožil silovita neurja.

In končno smo od blizu uzrli prihodnost, ki jo je napovedovala znanstvena fantastika: umetna inteligenca je koncept, ki je obsedel domišljijo milijonov in ki obeta/grozi temeljito spremeniti naš planet.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24