pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovesnost v počastitev zaprisege prve generacije slovenskih nabornikov

Deli na:
Slovesnost v počastitev zaprisege prve generacije slovenskih nabornikov

Foto: Bobo

V počastitev 25. obletnice prisege prve generacije slovenskih nabornikov v tedanjem 510. učnem centru bodo danes na Igu priredili slovesnost, na kateri bosta zbrane med drugim nagovorila predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor in ministrica za obrambo Andreja Katič.

V učnih centrih na Igu in v Pekrah je namreč 2. junija 1991 slovesno zaprisegla prva generacija vojaških nabornikov, ki so služili v Teritorialni obrambi (TO). S tem je Slovenija tudi uradno začela razvijati lastne oborožene sile.

15. maja 1991 se je v učnih centrih na Igu pri Ljubljani in v Pekrah pri Mariboru začelo prvo usposabljanje 300 vojaških obveznikov. Prisega je potekala v slovenščini. "Slovesno prisegam, da bom branil samostojnost, neodvisnost, svobodo in ozemeljsko celovitost moje domovine Republike Slovenije ter vestno in odgovorno izvrševal svoje dolžnosti v njeni obrambi," so prisegli.

Nabornike je nagovoril takratni obrambni minister Janez Janša, ki je dejal, da bo prvi generaciji slovenskih vojakov pripadlo posebno mesto v zgodovini slovenskega naroda. Prisege pa se je udeležil tudi predsednik republike Milan Kučan.

Od naborniškega popolnjevanja vojske se je Slovenija dokončno poslovila leta 2003 ter prešla na poklicno sestavo vojske.

Pred današnjo slovesnostjo bodo v počastitev prve prisege 180 slovenskih nabornikov in spomin na 27. junij 1991, ko je bil v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo na Ljubljanskem barju sestreljen helikopter Jugoslovanske ljudske armade, odkrili tudi spominsko obeležje ob 25. obletnici vojne za Slovenijo.