minister, novo-mesto Svet24.si

Poklukar še ni zadovoljen s stanjem varnosti v ...

cg_solska_prehrana_1 Svet24.si

Na črnem seznamu šolskih kuhinj so hrenovke, ...

brinovc201401 Necenzurirano

Kriminalisti preiskujejo sumljiva izplačila ...

IMG-4189 Reporter.si

Sta Aleksandar Vučić in Zoran Janković ...

1juncaj Ekipa

Družina Junčaj tudi uradno prevzela Muro, ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

slovenija u17 gw Ekipa

Mar to pomeni, da je Slovenija dokončno izgubila ...

Slovenija

Slovesnost na Teharjah

Deli na:

Celjski škof Anton Stres je danes v Spominskem parku Teharje daroval mašo za žrtve medvojnega in povojnega nasilja v Teharjah. V pridigi je povedal, da so bile teharske žrtve oropane svojega življenja in dostojanstva, dobrega imena in spomina dolga desetletja.

Celjski škof Anton Stres je danes v Spominskem parku Teharje daroval mašo za žrtve medvojnega in povojnega nasilja v Teharjah. V pridigi je povedal, da so bile teharske žrtve oropane svojega življenja in dostojanstva, dobrega imena in spomina dolga desetletja.

Po Stresovih besedah je šele začetek demokracije v Sloveniji teharske žrtve priklical nazaj v naš javni spomin in naše javne molitve. "Poprej je pred njihovo podobo brlela lučka le v tihem in bolečem spominu njihovih mater in očetov, sester in bratov, sinov in hčera, sorodnikov in prijateljev. Njihovo ime se ni smelo izreči v javno besedo in molitev, kraja njihovega trpljenja ni smel obsijati plamen sveč in olepšati šopek rož. Danes tukaj stoji mogočen spomenik in prav je tako," je dejal celjski škof.

Meni tudi, da Teharje prav nič ne zaostaja za drugimi svetovno znanimi taborišči smrti, zato je potrebno, da se tudi za Teharje in druge kraje v naši domovini s podobnim moralnim madežem izreče tudi na najvišjem mestu v državi vsa resnica o odgovornosti zanje, kakor se je to zgodilo v primeru drugih madežev na vesti človeštva.

Stres je poudaril, da je teharski spomenik poklon trpljenju, poklon trpečim in umirajočim, katerih smrt je povezana s tem krajem. To po ocenah škofa ni zanemarljivo, a je le prvi korak. "Če hočemo obveljati za moralen narod in pravno državo, ne more biti več resnic o tem, ali se je tukaj zgodil zločin ali ne in kdo je zanj odgovoren. Ne more biti nobenega političnega ali kakega drugega opravičila za moralno nesprejemljivo dejanje. Tudi ne more biti zločinov brez zločincev," je prepričan Stres.

Opozoril je, da teharske in druge žrtve pobojev po drugi svetovni vojni trkajo na vrata naših ustanov za varstvo pravičnosti in čakajo na besedo o njihovi nedolžnosti in na povrnitev dobrega imena, kakor nemočna vdova v evangeliju.

Stres je dodal, da naš pogled ni obrnjen nazaj, ampak naprej, v spravo in mirno sožitje vseh prebivalcev Slovenije. Vsakoletno srečanje na Teharjah ima prav ta namen in mora vedno bolj dobivati to vsebino, je še povedal celjski škof.

V Teharjah so med drugo svetovno vojno Nemci zgradili vojaško taborišče, ob koncu vojne pa so tam zaprli ujetnike, ki so sodelovali pri obrambi Celja. Po koncu vojne je bilo taborišče krajši čas opuščeno. Ponovno je začelo delovati konec maja leta 1945, ko so vanj namestili domobrance in nekatere civiliste, ki so se zatekli v zavezniška taborišča na avstrijskem Koroškem. Konec maja leta 1945 so partizanske oblasti v taborišče na Teharjah pripeljale Rupnikov bataljon, v prvih dneh junija 1945 pa še približno 3000 domobrancev. Po ocenah poznavalcev je šlo skupaj za okoli 5000 ljudi, ki jih je povojna oblast brez sojenja usmrtila mesec ali dva po koncu druge svetovne vojne v Evropi.

Na mestu zločinov sta postavljena spomenik in spominski park Teharje, ki naj bi prispevala k spravi. Spominski park Teharje je osrednji državni park RS, ki je posvečen zamolčanim žrtvam povojnih pobojev. Objekt je bil odprt oktobra leta 2004.