marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

test Svet24.si

Za prvi spolni odnos ni nikoli prepozno, lahko pa ...

52-poljansek_2013 Necenzurirano

Pidovski tajkun prodaja podjetje, ki služi ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

Konec februarja je tako izbruhnilo! Odkrito.si

Trije močni izbruhi na Soncu: kaj se dogaja?

luka doncic dallas Ekipa24.si

Kakšen odgovor Dončića in Dallasa vsem kritikom...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovensko združenje medijev poziva: Podprite slovenske medije

Deli na:
Slovensko združenje medijev poziva: Podprite slovenske medije

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Slovensko združenje medijev pri Slovenski oglaševalski zbornici se je pridružilo pozivom vladi k sprejetju dodatnih interventnih ukrepov ter sprejetju ciljnih ukrepov, ki bodo medijem omogočili preživetje v kriznem obdobju. Kot so poudarili v združenju, so mediji zaradi zmanjšanja oglaševanja med najbolj prizadetimi v gospodarstvu. V okviru projekta MOSS (Merjenje obiskanosti spletnih strani) pa pri tem ugotavljajo, da je ravno zdaj pravi čas za oglaševanje v slovenskih digitalnih medijih, ki v teh dneh beležijo rekordno obiskanost.

Življenje se je v času epidemije z ulic preselilo na splet. Tudi sicer visoke številke obiskanosti spletnih medijev v zadnjem obdobju merjenja beležijo tudi do 20-30 odstotno rast. Pri MOSS-u zato verjamejo, da je sedaj pravi čas, da izkoristimo to pozitivno sporočilo, visok doseg in poženemo gospodarstvo še v večji meri tudi preko spleta, ter s tem prispevamo k omilitvi posledic trenutne situacije. MOSS je sicer sindicirana raziskava neprofitnega značaja, ki poteka pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ) že vse od leta 2006. Je hkrati tudi ena izmed najbolj natančnih medijskih raziskav na trgu. V MOSS vključena spletna mesta so kontinuirano merjena z enotno metodologijo, zaradi katere so podatki medsebojno primerljivi.

Kot so v sporočilu za javnost izpostavili v Slovenskem združenju medijev, si želijo ciljanih interventnih ukrepov pri reševanju gospodarstva, podjetij in samostojnih podjetnikov, ki bi zajeli tudi medije. V tej luči so pozvali k dodatnim ukrepom, ki bodo omogočili preživetje tistim, "ki v teh časih normalno ali celo v povečani meri delujemo naprej, ostali pa smo skoraj brez vseh oglaševalskih prihodkov, čeprav je naša vloga družbeno izjemno pomembna".

Sporočilo v celoti objavljamo:

PODPRITE SLOVENSKE MEDIJE - PODPRIMO SLOVENSKO GOSPODARSTVO

Pri Slovenskem združenju medijev se v imenu vseh naših članov pridružujemo pozivom za dodatne interventne ukrepe, ki ne bodo zajeli le splošne pomoči pri reševanju gospodarstva, podjetij in samostojnih podjetnikov, temveč pozivamo k sprejetju dodatnih ciljanih ukrepov, ki bodo medijem, ki so med najbolj prizadetimi vejami gospodarstva, omogočili preživetje v kriznem obdobju.

Pri Slovenskem združenju medijev pozivamo k dodatnim ukrepom, ki bodo omogočili preživetje tistim, ki v teh časih normalno delujemo naprej, ostali pa smo skoraj brez vseh prihodkov, čeprav je naša vloga družbeno izjemno pomembna.

Mediji smo gospodarska veja, ki je dosedanji ukrepi skoraj ne zajemajo, čeprav smo v teh časih podobno kot mnoge druge pomembne institucije, dolžni delovati naprej. Mediji smo nosilci obveščanja in izobraževanja prebivalstva o nastali situaciji, zato se družba ne more privoščiti »medijskega mrka«, do katerega lahko pride z gospodarskim zlomom skoraj celotne medijske krajine, kateremu se skoraj neizogibno približujemo. Mediji ne moremo »na čakanje«, novinarji, uredniki, lektorji, oblikovalci, fotografi, snemalci, montažerji moramo delati naprej, opraviti moramo svojo dolžnost.

V zadnjih tednih je prišlo do množičnih odpovedi oglaševanja, deloma seveda razumljivo s strani podjetij, ki so se znašla v težavah, velik del pa tudi s strani podjetij in drugih institucij, ki bi lahko gospodarsko upravičeno nemoteno oglaševala naprej. Večina medijev je čez noč ostala brez večine svojih prihodkov.

Oglaševalce, še posebej podjetja v državni lasti in vladne institucije želimo spodbuditi, da bo njihova vsakodnevna odločitev oglaševati, pomembno vplivala ne samo na obstoj medijev, temveč na celotno slovensko gospodarstvo in njegovo oživitev, ko bo najhujša kriza glede virusa mimo. Hkrati jih pozivamo, da svoje oglaševalske proračune razdelijo na način, ki ne bo v korist le peščici izbranih medijev.

Mediji se soočamo z velikim izpadom prihodkov, predvsem iz naslova oglaševanja, čeprav sedaj v času izrednih razmer doseg spletnih strani in tiskanih medijev ter poslušanost slovenskih radijskih postaj in gledanost televizij rastejo in nakazujejo, da so slovenski mediji izjemno pomemben dejavnik v družbi in hkrati sogovornik, ki mu javnost zaupa. Javnost slovenske medije sprejema kot vir zanesljivih, relevantnih in uporabnih informacij. Uredništva so preobremenjena, brez oglasnih prihodkov pa jim mediji ne bomo mogli zagotoviti niti osnovnega, kaj šele spodobnega plačila za opravljeno delo.

Temeljno načelo demokratične družbe je tudi pravica do obveščenosti, do svobode govora, do objektivnega poročanja, do obveščanja javnosti. Le s podporo slovenskim medijev boste oglaševalci poskrbeli, da bodo slovenski mediji lahko še naprej izvajali svoje poslanstvo.

Z izzivi pa se ne soočamo zgolj in samo mediji, temveč celotna »medijska veriga«, tudi oglaševalske agencije.

Pozdravljamo tudi poziv Društva novinarjev Slovenije, ki pozivajo bralce, gledalce in poslušalce: »da medije po zmožnostih podprejo tudi finančno, z nakupom časopisa, digitalnih paketov in naročnin ali donacijami, da bodo še naprej lahko dobivali preverjene informacije, ki temeljijo na zanesljivih virih«.

Oglaševalce pozivamo, da nas podprejo in da svojim poslovnim ciljem sledijo tudi z oglaševanjem v slovenskih medijih. V zameno bodo dobili, še posebej sedaj, izjemne dosege v javnosti. Tudi s sporočili, ki nagovarjajo k solidarnemu ravnanju in pravilnem samozaščitnem ravnanju h katerim poziva Vlada Republike Slovenije.

Slovensko združenje medijev

Člani združenja