feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Slovenija

Slovenski vojaki dobili nove škornje, ki naj ne bi razpadali

Deli na:
Slovenski vojaki dobili nove škornje, ki naj ne bi razpadali

Foto: Slovenska vojska

Slovenska vojska (SV) je prejela 8000 parov izboljšanih letnih škornjev in 4000 parov izboljšanih zimskih škornjev. Škornje so izboljšali na podlagi slabih izkušenj vojakov z lanske vaje na Norveškem. Prenovljene zimske škornje bodo prvi uporabili vojaki 6. kontingenta, ki bodo decembra na misiji v Latviji, piše na spletni stani SV.

Novembra lani je odmevala novica, da naj bi imeli slovenski vojaki na Natovi vaji na Norveškem v začetku meseca pomanjkljivo obutev. Vendar so testiranja vojaških škornjev, ki jih uporablja SV in so jih objavili marca, pokazala, da so ti skladni z zahtevanimi karakteristikami oziroma jih presegajo. Ministrstvo za obrambo pa je avgusta naročilo novo opremo, v skupni vrednosti približno 1,25 milijona evrov.

Gre za izboljšan obstoječi model škornja, pri tem pa so se oprli na izkušnje z vaje na Norveškem, so v Slovenski vojski pojasnili za STA. V zimski škorenj je vgrajena toplejša termo-izolativna podloga iz petslojnega laminata, piše na spletni strani. V zimskem škornju je tudi usnje z večjo zračno in para propustnostjo, ki dodatno preprečuje zastajanje vlage v škornju.

Foto: Slovenska vojska

V podplat zimskega škornja je vgrajen dodaten sloj oziroma termoizolacijski vložek, ki preprečuje vdor mraza skozi podplat. Na prednjem delu pa je zimski škorenj ojačan, kar zagotavlja boljšo fizično zaščito usnja, preprečuje poškodbe in podaljša življenjsko dobo obutve.


Sočasno so v letni škorenj vgradili podloge z manjšo termo-izolativnostjo in večjo sposobnostjo prenosa vlage stran od noge. Na ta način so povečali razliko v toplotni izolativnosti med zimskim in letnim škornjem.

Cena za par letnih škornjev je 115 evra, za zimski pa 114 evra.

Vojaki pa bodo uporabljali tudi škornje iz zaloge. Opremo vojakom podeljujejo glede na zahtevnost naloge, ki jo opravljajo.

loading...
Loading...