Revija Reporter
Slovenija

Slovenski starši si kar po svoje predstavljajo šolanje otrok na domu: lahko jih preganjajo zaradi zanemarjanja otroka!

Igor Kršinar
1 2.024

5. nov. 2023 6:00 Osveženo: 8:18 / 05. 11. 2023

Deli na:

Fotografija je simbolična.

kg

Po zakonu o osnovni šoli imajo starši pravico do izobraževanja na domu, vendar morajo o tem vsako leto posebej obvestiti osnovno šolo, v katero je vpisan (oziroma šolo v šolskem okolišu, kjer ima prebivališče).

Ob tem morajo preložiti tudi podatke o kraju izobraževanja in osebah, ki poučujejo otroka, starši se morajo pisno zavezati, da so seznanjeni s pogoji izobraževanja na domu, osnovna šola pa vodi dokumentacijo o izobraževanju učenca na domu. Na koncu šolskega leta mora otrok opraviti preverjanje znanje na osnovni šoli, kjer je vpisan, po predmetniku, ki je predpisan v zakonu. Znanje učencev oceni izpitna komisija. Če preverjanja ne opravi pozitivno, lahko gre na popravni izpit, če tudi tega ne naredi, pa se mora naslednje leto izobraževati v šoli. Prav tako mora opravljati nacionalno preverjanje znanja, ki je za učence 6. in 9. razreda obvezno.

Kot so nam odgovorili z ministrstva za vzgojo in izobraževanje, se v šolskem letu 2023/24 na domu izobražuje 869 učencev. Podatke o tem, koliko otrok ne obiskuje osnovne šole, pa imajo posamezne osnovne šole. »V kolikor starši otroka ne vpišejo v šolo v skladu z določili zakona o šolstvu oziroma če njihov otrok ne obiskuje pouka in drugih dejavnosti v okviru obveznega programa osnovne šole iz neopravičljivih razlogov oziroma če izobraževanje njihovega otroka na domu ne poteka v skladu z določili zakona, če gre za razloge na strani staršev, je to prekršek po 102. členu zakona, ki ga na podlagi prijave šole obravnava inšpektorat, pristojen za šolstvo.«

Skladno z zakonom imajo starši pravico izbrati osnovnošolsko izobraževanje svojih otrok v javni ali zasebni šoli ali kot izobraževanje na domu, vendar pa se morajo šoloobvezni otroci vključiti v eno od navedenih regularnih oblik izobraževanja. Poleg javnih in zasebnih šol je mogoče izobraževanje tudi v mednarodnih šolah, ki so vpisana v register ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Če pouk izvajajo v tujem jeziku, morajo v posameznem šolskem letu zagotoviti minimalno 140 ur slovenščine in tudi v obeh jezikih manjšin, če se izvaja na narodnostno mešanih območjih.

Z ministrstva so nam še sporočili, da West River Academy (WRA) ni vpisana v register, prav tako tudi ni v postopku vpisa: »Izobraževanje šoloobveznih otrok na WRA ni regulirana oblika izobraževanja. V predpisih s področja osnovnošolskega izobraževanja ni podlage, da bi bil otrok v Republiki Sloveniji vključen v šolo, ki ne izpolnjuje pogojev za izvajanje programa. Izobraževanje na WRA je sicer možno, pri čemer pa mora šoloobvezni otrok ostati vključen v javno ali zasebno šolo, ki izvaja javno veljavni program in je vpisana v razvid oziroma register pri ministrstvu in opravlja vse s tem načinom povezane obveznosti.«

Kot smo že omenili, v primerih neobiskovanju pouka šola poda predlog za začetek postopka na inšpektorat za šolstvo, istočasno pa o tem večinoma obvešča tudi CSD. Kadar pa tega ne stori, ker meni, da otroci niso zanemarjeni oziroma jim niso kršene pravice, pa jih obvesti inšpektorat. Letos so na inšpektoratu za šolstvo obravnavali 78 primerov in v petnajstih so podali obvestilo na CSD. Po pet primerov na leto pa je takih, da policijo obvestijo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zanemarjanja otroka.