Revija Reporter
Slovenija

Dvoživke tudi na ministrstvih? Ravnatelji morajo plačati, da lahko poslušajo predavanje visokega uslužbenca ministrstva za izobraževanje

Marko Medvešek
1 8.783

26. avg. 2024 20:50 Osveženo: 20:56 / 26. 8. 2024

Deli na:

Sandi Vrabec, vodja sektorja za osnovno šolstvo na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje

Marko Vavpotič

Ravnatelje slovenskih osnovnih šol je razburila informacija, da jim bo Sandi Vrabec, vodja sektorja za osnovno šolstvo na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje (MVI), na plačljivem spletnem seminarju predaval o normativih in standardih v luči novele zakona o osnovni šoli.

Sporno se jim zdi, da bodo morali uslužbencu ministrstva plačati za predavanje o temi, ki je zelo pomembna za njihovo delo. Vrabec predavanja namreč ne bo izvajal kot javni uslužbenec temveč kot zasebnik – služil bo torej s podajanjem informacij in razlag, ki bi jih kot sodelavec ministrstva za vzgojo in izobraževanje ravnateljem moral ponujati v okviru svoje službe.

Seminar »Normativi in standardi v osnovnih šolah v luči sprejete novele Zakona o osnovni šoli« bo potekal v torek, 27. avgusta, organizira pa ga Izobraževalni center Uspeh, ki za udeležbo na spletnem predavanju preko Zooma računa 190 evrov + 22 odstotkov DDV. Zgodnji prijavitelji so bili upravičeni do 20-odstotnega popusta.

To je »najmanj nenavadno«, je predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Mojca Mihelič komentirala dejstvo, da morajo ravnatelji visokemu uslužbencu MVI plačati za nekaj, kar bi moral početi zastonj v službi.

Ministrstvo za izobraževanje smo vprašali, a se jim tako udejstvovanje njihovega uslužbenca ne zdi nenavadno. Ne, pravijo na ministrstvu. Vrabec namreč ni funkcionar ali direktor, za katere veljajo posebne omejitve, ampak se uvršča v kategorijo javnih uslužbencev, ki jim je dodatno služenje denarja dovoljeno, pod pogojem, da to počno v prostem času, da o tem obvestijo kadrovsko službo ter podajo izjavo o tem, da vsebina dogodka ni v konfliktu s politiko ustanove, v kateri je zaposlen. Vse našteto je Vrabec storil in tako po mnenju ministrstva v njegovem primeru ne gre za konflikt interesov.

Na ministrstvu še pravijo, da se bo vsebina Vrabčevega predavanja nanašala »zgolj na opis in shematski prikaz zakonskih novosti s področja osnovnošolskega izobraževanja, ki so bila že sprejeta in objavljena v uradnih listih (gre torej za podajanje in razlago javno dostopnih informacij)«.  Dodajajo še, da so za ravnatelje in pomočnike ravnateljev v marcu in aprilu organizirali brezplačne predstavitve spremembe zakona o osnovni šoli.

Na to naši viri odgovarjajo, da je ministrstvo za izobraževanje res organiziralo posvetovanja, vendar na njih ni bilo dovolj mest za vse, ki so se želeli prijaviti, za povrh so na njih predstavljali osnutek zakona, ki je bil do sprejetja še spremenjen. Končne variante ravnatelji niso slišali, imajo pa še ogromno vprašanj.

Nekatere odgovore lahko torej dobijo na omenjenem seminarju, a ne zastonj. To je »najmanj nenavadno«, je predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Mojca Mihelič komentirala dejstvo, da morajo ravnatelji visokemu uslužbencu MVI plačati za nekaj, kar bi moral početi zastonj v službi.

Z Izobraževalnega centra Uspeh so nam potrdili, da organizirajo usposabljanje, ki ga bo izvajal Vrabec, a ker jih je obvestil, da je o izvedbi usposabljanja obvestil delodajalca in ima na dan predavanja odobren letni dopust, jih jeza ravnateljev ne moti. Bolj jih je včeraj skrbelo to, da še niso razprodali vseh mest za seminar. Jasno, več kot enemu ravnatelju se je za malo zdelo, da bi moral plačati za nekaj, o čemer bi jih moralo informirati ministrstvo.