palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenski škofje se ob Marijinem prazniku spominjajo tudi žrtev prve svetovne vojne

Deli na:
Slovenski škofje se ob Marijinem prazniku spominjajo tudi žrtev prve svetovne vojne

Foto: Bobo

Ob prazniku Marijinega vnebovzetja so slovenski škofje darovali svete maše in se ob stoti obletnici prve svetovne vojne poklonili spominu na njene žrtve.

Na Brezjah je sveto mašo daroval apostolski administrator ljubljanske nadškofije in novomeški škof msgr. Andrej Glavan. "Obhajamo dvestoletnico milostne podobe Marije Pomagaj na Brezjah in se spominjamo stoletnice začetka strašne morije v prvi svetovni vojni," je spomnil Glavan, ki je o vojni razmišljal:

"Vojne so nesrečne posledice ranjene in grešne človeške narave. Naš goriški slavček duhovnik Simon Gregorčič je v svoji pesmi Soči predvidel vojne grozote prve svetovne vojne, rekoč: »Tod sekla bridka bodo jekla, in ti mi boš krvava tekla«.  Slovenci smo  doživljali prvo svetovno vojno kot izredno hudo preizkušnjo in bolečo izgubo številnih rojakov ne le na začetku vojne v daljni Galiciji, ampak še zlasti tu na bližnji soški fronti."

Glavanov nagovor na TEJ POVEZAVI

Murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf je daroval glavno praznično sv. mašo v Turnišču;

"Bog preprosto ne prenese navezanosti na oblast, imetje, dobro ime, položaj, ne prenesi niti navezanosti na duhovne in intelektualne zmožnosti. Bog nam vse te navezanosti dobesedno trga iz rok. Zakaj? Zato, ker so te navezanosti tako močne, da nas povsem onesposobijo, da bi bili sploh vredni Boga.
Navezanosti nam v srcu ustvarijo praznino, kjer ni prostora za Boga – praznino, kamor se lahko splazi samo zmaj s svojimi spletkami, računicami in strategijami.
Ta praznina, bratje in sestre, je bila usodna za prvo in tudi drugo svetovno vojno. Praznina v srcih takratnih voditeljev je povzročila strahotno morijo."

Štumpfov nagovor na TEJ POVEZAVI

Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak je daroval mašo v romarski baziliki Marijinega vnebovzetja na Sveti Gori pri Gorici:

"Slavimo Devico Marijo Vnebovzeto in se radujemo njenega poveličanja, krepimo svojo vero in se navdihujemo ob njenem zgledu in ob njeni podobi. Vsakdo namreč prinese njen lik s seboj na svet, ko se rodi, in vsakdo nosi njeno podobo v sebi, ko potuje po tej zemlji. Njena milina nikomur ni tuja in njena lepota nikomur ni povsem zakrita, temveč jo vsak sluti pred seboj in hrepeni po njeni uresničitvi v samem sebi."

Bizjakov nagovor na TEJ POVEZAVI

Celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek je mašo daroval v župnijski cerkvi Marijinega obiskanja v Petrovčah pri Celju:

"Danes na slovesni paznik Marijinega Vnebovzetja, ki slavi življenje od začetka, do naravnega konca, do večnosti, se ne želimo vrteti le v teminah tega sveta, ampak prižgati luč. In ta luč je smo že rekli, Jezus Kristus, ta luč je Božja Mati Marija. Ta luč ste vi, dragi Marijini častilci, ta luč ste vi, dragi in spoštovani zakonci in starši, očetje in matere, možje in žene, ki ste odkrili zaklad in vrednoto lepega, urejenega domačega, z zakramentom sv. zakona in z vašo molitvijo posvečenega družinskega življenja. Ta luč ste vi, spoštovani starši, ki sprejemate in vzgajate otroke, ki ste kljub vsem nasprotnim trendom in tokovom odkrili zaklad, bogastvo in vrednoto večjega števila otrok, ta luč ste vi spoštovani stari starši, dedki in babice, ki, če je treba, znate potrpeti, razumeti in predvsem pomagati otrokom, vnukom in pravnukom pri vzgoji in premagovanju vseh mogočih ovir in težav na poti življenja. Ta luč ste mladi, ki stopate življenju naproti in ste izpostavljeni mnogim negativnim vplivom okolja ter pritiskom brezverske in uživaške kulture. Vi ste luč in upanje, če znate izbirati, če je potrebno tudi plavati proti toku, ko gre za temeljne vrednote življenja, še posebej za vašo pripravo in zorenje za življenjsko poslanstvo, za poklic, ki ga boste opravljali. Posebej smo veseli in smo vam hvaležni, da v vedno globlje odkrivate lepoto in pomen zorenja za ljubezen, za čisto mladost in odgovorno pripravo na življenje v zakonu in družini ali v Bogu in bližnjemu posvečenem življenju v duhovniškem ali redovniškem poklicu."

Lipovškov nagovor na TEJ POVEZAVI