tat, tatvina, trgovina Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne ...

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

nogomet slovenija - srbija Ekipa24.si

Dan D za Slovence! V Kölnu obračun z Anglijo za ...

aleš-valič Njena.si

Aleš Valič o odnosu z ženo, vnukih in svojem ...

oblak Ekipa24.si

Uau! Navijači so se pojavili na slovenskem ...

Slovenija

Slovenski rop stoletja - za 32 milijonov škode v ropu trezorjev banke SKB

Deli na:
Slovenski rop stoletja - za 32 milijonov škode v ropu trezorjev banke SKB

Foto: Bobo

Le eden od obeh moških, ki ju je policija z zvezi z ropom banke SKB prijela v petek, je osumljen neposredne izvršitve ropa, drugi pa je bil varnostnik v banki, so danes pojasnili na novinarski konferenci Generalne policijske uprave (GPU). Po njihovi oceni so storilci ropa povzročili za okoli 32 milijonov evrov škode.

Na policiji so danes potrdili, da so v petek prijeli 34-letnega Ljubljančana in 31-letnika iz okolice Ljubljane. Mediji so sicer v dnevih po aretaciji poročali, da je bil 34-letnik varnostnik v banki. Enega so sicer prijeli na podlagi materialnih dokazov s kraja kaznivega dejanja, drugega pa na podlagi zbranih obvestil.

Po besedah vodje sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Branka Japlja je med osumljenimi tudi 28-letnik iz okolice Ljubljane, ki pa je v tujini, zato bodo ustrezno ukrepali. Vsi trije so slovenski državljani.

Zoper omenjeno trojico so podali kazensko ovadbo, hkrati pa so podali še nekaj ovadb zoper neznane storilce. Kot so za STA pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču, so ovadili še dva neznana osumljenca.

Japelj pa je na novinarski konferenci dodal, da so med hišnimi preiskavami 34-letniku našli tudi šest umetniških slik slikarja Ivana Groharja, ki so bile ukradene septembra 2007 na območju Železnikov. Ljubljančan bo ovaden tudi zaradi tega, predvidoma danes pa ga bodo ovadili še zaradi suma pranja denarja.

Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na GPU Marjan Fank je dodal, da je del preiskave tekel v smeri iskanja finančnih tokov ukradenega denarja in drugih ukradenih predmetov. Med preiskavo je bilo to raziskovanje sicer omejeno, vendar že sedaj domnevajo, da je le del sredstev ostal v Sloveniji, preostalo pa naj bi namenili investiranju v nezakonite posle. Ob tem je Fank izpostavil, da je bil edini motiv ropa premoženjsko okoriščanje.

Predstavniki policije so danes ponovili, da je preiskava potekala ves čas od samega ropa leta 2005, in sicer v več smereh. Vsaka od možnih različic ropa je za policiste pomenila številna preverjanja, je izpostavil Fank, opravili so množico razgovorov in obsežno sodelovali s tujimi organi. Prva razkritja in prijetja pa zagotovo še ne pomenijo zaključka preiskave, je dodal.

Japelj pa je orisal potek dogodkov tiste noči, ko so roparji v sefe vlamljali skoraj sedem ur. Kot je dejal, je 31. oktobra 2005 nekdo okoli 22.30 poklical in se predstavil kot najemnik sefa ter najavil svoj obisk trezorja. Že slabih deset minut pozneje sta pred trezor prišla dva moška, eden od njiju pa se je predstavil kot klicatelj. Varnostnik jima je odprl, neznanec pa je v predprostoru trezorja celo vtipkal vstopno kodo, zaradi česar so se tudi odprla vrata v drug prostor, kjer sta bila še dva varnostnika. Moška sta vanje uperila puške, jima ukazala naj se uležeta na trebuh ter ju zvezala s samolepilnim trakom. Kasneje so onesposobili tudi vse kamere za videonadzor.

Moška sta nato v prostor spustila še druge roparje, ki so se v tamkajšnjo podzemno garažo pripeljali z vozilom, za katerega se je kasneje ugotovilo, da je bilo ukradeno. Z vozilom so pripeljali orodje za vlamljanje in plastične zabojnike za smeti. S pomočjo varilnega aparata in s kovinskim vzvodom so vlomili v 428 sefov, v dodatnih 29 sefov pa so poskusili vlomiti. Iz trezorja so odšli šele okoli 6. ure zjutraj, v trezorju pa so pustili orodje, en zabojnik ter imitacijo orožja.

Roparji so se odpeljali do kamnoloma na Orlah, kjer so pokradene predmete preložili v drugo, neznano vozilo, ukradeni beli kombi pa so zažgali. Policisti so imeli na kraju ropa veliko dela, samo ogled kraja je neprekinjeno trajal 56 ur. Sedaj pa sta dva osumljenca v priporu, okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar pa je danes še pojasnila, da je bila podana tudi že zahteva za preiskavo.