Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenski čebelarji se bojijo prihoda malega panjskega hrošča

Deli na:
Slovenski čebelarji se bojijo prihoda malega panjskega hrošča

Foto: Bobo

Na jugu Italije, v Kalabriji, so septembra lani odkrili malega panjskega hrošča, škodljivca, ki v Evropi velja za eksotičnega. Slovenski čebelarji se bojijo, da se bo razširili tudi k nam. Na Nacionalnem veterinarskem inštitutu spremljajo dogajanje v Italiji in zagotavljajo, da bodo ustrezno ukrepali, če se bo ta škodljivec razširil tudi k nam.

Da so v Italiji odkrili malega panjskega hrošča, je nedavno opozorila Čebelarska zveza Slovenije. Zanimalo jih je, če je Nacionalni veterinarski inštitut sprejel kakšne preventivne ukrepe in načrte delovanja, če se bo hrošč pojavil tudi v Sloveniji.

Na Nacionalnem veterinarskem inštitutu so za STA zagotovili, da redno spremljajo dogajanje v Kalabriji, ki je od Slovenije oddaljena več kot 1000 kilometrov in kjer še vedno izvajajo ukrepe za izkoreninjenje tega škodljivca.

Če to ne bi bilo uspešno in če bi širjenje malega panjskega hrošča ušlo izpod nadzora, obstaja verjetnost, da se bo razširil tudi v Slovenijo, so opozorili na inštitutu.

V sodelovanju z Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so pripravili ustrezne preventivne ukrepe nadzora, ki jih bodo izvajali v letošnjem letu. Trenutno izobražujejo čebelarje na to temo, če bodo v Sloveniji ugotovili pojav malega panjskega hrošča, pa bodo ravnali v skladu z zakonodajo, navodili uprave za varno hrano in pristojnih institucij EU.

Na inštitutu se zavedajo, da bo pojav tega škodljivca v Sloveniji za naše čebelarje predstavljal dodatno obremenitev, saj bi se morali ob prisotnosti panjskega hrošča spoprijeti s številnimi tehnološkimi ukrepi, sicer lahko ta parazit povzroči veliko škodo čebeljim družinam in ekonomiki čebelarjenja.

Mali panjski hrošč je črne barve in čokate oblike. Njegove ličinke se hranijo z medom, cvetnim prahom in s čebeljo zalego. Z ritjem po satju vznemirjajo čebel, z iztrebki pa onesnažijo satje. Hrošč praviloma povzroči večjo škodo le oslabelim oz. šibkim čebeljim družin.