Revija Reporter
Slovenija

Slovenske korenine ameriškega zdravnika, ki bo skrbel za zdravljenje hrvaške deklice Mile

Biserka Karneža
4 221

7. apr. 2019 6:00

Deli na:

Dr. Richard Aplenc iz otroške bolnišnice v Filadelfiji

arhiv

Ob poizvedovanju o slovenskih koreninah zdravnika dr. Richarda Aplenca, ki bo v bolnišnici v Filadelfiji skrbel za zdravljenje hrvaške deklice Mile, obolele za redko obliko levkemije, se razkrivajo neverjetne sorodstvene vezi.

Dedek Richarda Aplenca je bil slavni diplomat in umetnostni zgodovinar Izidor Cankar, bratranec pisatelja Ivana Cankarja. Njegova starša sta v Sloveniji živeči mag. Andrej Aplenc ter Veronika, rojena Cankar (pripadnica ljubljanske družine Hribar in nečakinja Rada in Ksenije Hribar z gradu Strmol). Njegov stric je zdravnik Primož Aplenc, nekdanji dolgoletni vodja Splošne nujne medicinske pomoči v UKC Ljubljana.

O Richardu Aplencu, strokovnjaku za redko obliko levkemije, za katero je zbolela prav dveletna hrvaška deklica Mila, so v dneh, ko so bila rekordno hitro zbrana sredstva za dekličino zdravljenje v ZDA, poročali vsi hrvaški mediji. Javnost je izvedela, da Richard Aplenc govori hrvaško in da ima slovenske korenine.

Richard Aplenc, rojen v ZDA, je bil lani poleti s svojo družino dva tedna na Jezerskem, kjer se jim je pridružil njegov oče mag. Andrej Aplenc, dvakratni zapornik z Golega otoka, ki se je po izpustitvi iz zapora odločil za odhod v Švico in od tam v ZDA, kjer je dokončal študij z magisterijem na univerzi Thayer School of Engineering Dartmouth College. V zakonu z Veroniko Cankar, zdravnico s specializacijo iz patologije, se jima je v Ameriki rodil sin Richard in dve leti kasneje hči Veronika. Richard Aplenc je očitno sledil zgledu mame Veronike in se odločil za študij medicine na univerzi v Virginiji. Na univerzi v Filadelfiji je doktorski študij iz etnologije končala mlajša sestra Veronika.

Mag. Andrej Aplenc, oče dr. Richarda Aplenca

Arhiv Reporterja

Andrej Aplenc se je vrnil iz ZDA v Slovenijo ob plebiscitu, drugi člani družine pa so ostali v ZDA. V pogovoru za Reporter je povedal, da se je njegov sin Richard Aplenc kot mlad zdravnik večkrat pridružil Zdravnikom brez meja na vojnih območjih. Hrvaška deklica Mila je že druga deklica iz Hrvaške s podobno boleznijo in napotitvijo v otroško bolnišnico v Filadelfiji, kjer v ekipi zdravnikov sodeluje njegov sin Richard. Po svetu znana metoda za zdravljenje te redke oblike bolezni je seveda, kot je izvedel v pogovoru s sinom, zapletena in jo uporabljajo izključno le pri otrocih takrat, ko druge metode krvnega raka niso uspešne. Čeprav je metoda uspešna in v to slavno filadelfijsko bolnišnico prihajajo otroci iz vsega sveta, se zgodijo tudi razpleti z žalostnim koncem. Hrvaški deklici, ki je bila na zdravljenju pred Milo, ekipa strokovnjakov ni mogla pomagati.

Andrej Aplenc je prepričan, da njegov sin ne razmišlja o možnosti, da bi nekoč nadaljeval vrhunsko strokovno delo v Sloveniji, je pa v stikih z zdravniki na Pediatrični kliniki v Ljubljani: »Zagotovo je zdaj vsaj dvema slovenskima zdravnikoma priskrbel štipendije njihove otroške bolnišnice v Filadelfiji.«

Diplomat dr. Izidor Cankar s hčerko Veroniko, mamo ameriškega zdravnika dr. Richarda Aplenca.

arhiv Reporterja