profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija v recesijo

Deli na:

Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije se bo letos zmanjšal za 3,4 odstotka, javnofinančni primanjkljaj pa zvišal na 5,5 odstotka, je danes v Bruslju napovedala Evropska komisija. To je občutna razlika v primerjavi z januarsko napovedjo, ko je komisija ocenila, da bo rast 0,6-odstotna, in sploh prvič, da je Sloveniji napovedala recesijo.

Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije se bo letos zmanjšal za 3,4 odstotka, javnofinančni primanjkljaj pa zvišal na 5,5 odstotka, je danes v Bruslju napovedala Evropska komisija. To je občutna razlika v primerjavi z januarsko napovedjo, ko je komisija ocenila, da bo rast 0,6-odstotna, in sploh prvič, da je Sloveniji napovedala recesijo.

Evropska komisija je danes Sloveniji napovedala bistveno zvišanje javnofinančnega primanjkljaja, in sicer na 5,5 odstotka BDP letos, prihodnje leto pa na 6,5 odstotka BDP, potem ko je še januarja ocenila, da naj bi se letos in prihodnje leto primanjkljaj gibal okoli treh odstotkov.

Eden najpomembnejših dejavnikov, s katerimi lahko pojasnimo negativen premik v gospodarski dejavnosti v Sloveniji, je odvisnost od izvoza in to se izraža tudi v povečanem primanjkljaju, je napoved za Slovenijo danes v Bruslju komentiral evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Joaquin Almunia.

Glede javnofinančnega primanjkljaja pa je dejal, da je bila Slovenija lani z 0,9-odstotnim primanjkljajem BDP v okviru pakta o stabilnosti in rasti, ki dopušča triodstotni primanjkljaj, zato ni v skupini držav, za katere komisija sedaj razmišlja o postopku zaradi kršitve. Se pa rezultat hitro slabša, zato bodo v Bruslju v prihodnje preučili situacijo.

V prihodnjem letu naj bi Slovenija sicer spet beležila gospodarsko rast, in sicer 0,7-odstotno, še ocenjuje Evropska komisija v spomladanski gospodarski napovedi, objavljeni danes v Bruslju. Sloveniji je komisija sicer januarja za letos napovedala 0,6-odstotno rast, ki naj bi se prihodnje leto okrepila na 2,3 odstotka.

Brezposelnost v Sloveniji se bo po navedbah komisije letos zvišala na 6,6 odstotka, v prihodnjem letu pa na 7,4 odstotka, kar je sicer še vedno pod povprečjem območja evra in EU. V EU naj bi bila letos 10,9-odstotna brezposelnost, prihodnje leto pa 11,5-odstotna. Januarja je komisija Sloveniji za letos in leto 2010 napovedala 5,2-odstotno brezposelnost.

Inflacija bo letos v Sloveniji 0,7-odstotna, prihodnje leto pa 2,0-odstotna, kar je nekoliko nad povprečjem v območju evra, kjer bo letos 0,4-odstotna, prihodnje leto pa 1,2-odstotna, ugotavlja komisija v današnji napovedi, medtem ko je januarja Sloveniji za letos napovedala 0,9-odstotno inflacijo.

Gospodarska rast v Sloveniji se je lani v primerjavi z letom prej prepolovila, saj je bila lani 3,5-odstotna, leto prej pa 6,8-odstotna, še ugotavlja Evropska komisija. BDP je v zadnjem lanskem četrtletju v primerjavi s četrtletjem prej ostro padel, in sicer za 4,1 odstotka, še povzemajo v Bruslju in opozarjajo, da je to negativen impulz za rast za letos.

Slovenija bo kot zelo odprto gospodarstvo "resno trpela zaradi poglabljanja globalne recesije", še ugotavlja komisija. Ob tem izpostavlja bistveno povečanje brezposelnosti in navaja, da bodo vladni ukrepi za spodbujanje krajšega delovnega časa po pričakovanjih zaustavili odpuščanja. Komisija izpostavlja tudi na "bistveno poslabšanje" na področju javnih financ.

"Strm padec v izvozu in vlaganjih kaže na izzive v konkurenčnosti," je sicer Evropska komisija na kratko povzela spomladansko gospodarsko napoved za Slovenijo. Ob napovedi za območje evra in celotno EU je komisija napravila tudi razrez po posameznih članicah, predstavila pa je tudi napovedi za kandidatke za članstvo v EU ter za ZDA, Japonsko in Kitajsko.

Evropska komisija celovito gospodarsko napoved objavlja dvakrat na leto - spomladi in jeseni, februarja in septembra pa objavi tudi vmesno napoved za sedem največjih gospodarstev v EU. Zaradi gospodarske krize je vmesno gospodarsko napoved izjemoma objavila že januarja in za vse države članice unije.