stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija v polfinalu

Deli na:

Slovenska košarkarska reprezentanca je v četrtfinalu evropskega prvenstva v Katovicah premagala Hrvaško s 67:65 (18:25, 39:47, 53:50). V polfinalu se bo Slovenija pomerila s Srbijo, in sicer v soboto ob 21. uri.

Slovenska košarkarska reprezentanca je v četrtfinalu evropskega prvenstva v Katovicah premagala Hrvaško s 67:65 (18:25, 39:47, 53:50). V polfinalu se bo Slovenija pomerila s Srbijo, in sicer v soboto ob 21. uri.

* Dvorana Spodek, gledalcev 6000, sodniki: Brazauskas (Litva), Voreadis (Grčija), Hierrazuelo (Španija).
* Slovenija: Slokar 6, Lakovič 11 (3:3), Nachbar 12 (7:8), Jagodnik 2, D. Lorbek 9 (4:4), E. Lorbek 27 (5:7).
* Hrvaška: Ukić 21 (2:2), Popović 3 (1:2), Vujčić 6, Prkačin 3 (1:2), Planinić 11 (1:2), Stojić 2, Lončar 2, Banić 2, Nicević 10 (4:4), Kasun 5 (1:2).
* Prosti meti: Slovenija 21:24, Hrvaška 10:14.
* Met za dve točki: Slovenija 11:20, Hrvaška 20:45.
* Met za tri točke: Slovenija 8:23 (Slokar 2, Lakovič 2, E. Lorbek 2, Nachbar, D. Lorbek), Hrvaška 5:12 (Ukić 3, Planinić 2).
* Skoki: Slovenija 28 (23 + 5), Hrvaška 26 (19 + 7).
* Osebne napake: Slovenija 19, Hrvaška 23.
* Pet osebnih: Banić (34.).

Slovenska košarkarska reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila v polfinale evropskih prvenstev. V soboto in nedeljo jo v Katovicah čaka boj za medalje, prvi jutri ob 21. uri v polfinalu proti Srbiji.

Četa selektorja Jureta Zdovca je v dvorani Spodek dosegla mejnik, ali kot bi rekli rimski vojščaki, prestopila je Rubikon, mejo, preko katere ni več vrnitve. Vsi njeni nadaljnji dosežki na 36. evropskem prvenstvu bodo z zlatimi črkami zapisani v slovensko zgodovino športa.

Zmaga nad Hrvaško je bila za skoraj 2000 slovenskih navijačev v Katovicah ter večino Slovencev in Slovenk pred televizijskimi ekrani v domovini sladka kot torta. Na njej pa sta še dva dodatna sladkorčka. Slovenija si je z uvrstitvijo v polfinale zagotovila udeležbo na svetovnem prvenstvu v Turčiji (od 28. avgusta do 12. septembra 2010) in prihodnjem evropskem prvenstvu, ki bo leta 2011 v Litvi.

Slovenija je tekmo začela v standardni postavi, torej tudi z Boštjanom Nachbarjem, ki zadnja dva dni ni treniral na vso moč zaradi bolečin v zapestju. A nervoza, ki je bila očitna že med navijači, ki so na dan tekme prispeli v Katovice, se je prenesla tudi na slovenske igralce na parketu. Obramba ni delovala kot na preteklih tekmah, v napadu je primanjkovalo organizacije in odprtih metov na koš, povsem drugače kot pri Hrvaški, ki je začela sproščeno in z izvrstnim odstotkom zadetih metov prevzela pobudo. V petih minutah si je nabrala že sedem točk naskoka (4:11), tako da je moral Jure Zdovc vzeti prvo minuto odmora. Nič ni pomagalo. Slovenija je še naprej igrala pod svojimi zmožnostmi, Hrvaška na drugi strani pa je dobila dodatni zagon in v osmi minuti (tedaj njen met iz igre 8-11) povedla z 19:11. Tudi druga četrtina ni spremenila razmerja moči. Roko Leni Ukić je 12 točkam iz prvih desetih minut dodal še štiri. Hrvaška je imela prevlado tudi pod obročema, osem izgubljenih žog ter nešportna osebna napaka Gorana Jagodnika ter tehnična Boštjana Nachbarja pa sta Slovenijo v 15. minuti znova pripeljali na minus 9 (27:36). Položaj ob odmoru bi lahko bil še slabši, saj si je Hrvaška v 20. minuti nabrala že 15 točk naskoka. Pri + 13 je imela zadnji napad polčasa, vendar je Marko Popović zaradi ugovarjanja sodniku dobil tehnično napako. Dva prosta meta Jake Lakoviča in trojka Domna Lorbka sta Slovenijo vrnila med žive, pa čeprav smo v prvih dvajsetih minutah prejeli kar 47 točk.

Na srečo košarkarska tekma traja 40 minut čiste igre, v katerih se običajno vendarle pokaže pravi obraz obeh moštev. Slovenija je drugi polčas začela, kot da gre za življenje in smrt. Pravzaprav je tudi šlo, saj so bili slovenski navijači na robu obupa, Hrvaška pa na pragu velike zmage. Varovanci Jureta Zdovca so končno pokazali pravi obraz v obrambi, Erazem Lorbek pa je dokazal, da ga strokovnjaki upravičeno uvrščajo v najožji krog za naziv najkoristnejši igralec prvenstva; 25-letni Ljubljančan je v tretji četrtini dosegel devet točk, skupno v 30 minutah 23, do 27. minute pa iz igre ni zgrešil niti enega meta na koš. Tedaj je Slovenija že nadoknadila zaostanek, prešla v vodstvo in še naprej igrala obrambo za medaljo na tem prvenstvu.

Hrvaška je v tretji četrtini dosegla le tri točke, od tega en koš iz igre in prosti met Zorana Planinića takoj v startu. Njen strelski post je trajal še dve minuti zadnje četrtine (55:50), nato pa so se hrvaški strelci vendarle prebudili. V 34. minuti so prišli na 55:54. Dve trojki Uroša Slokarja sta Slovenijo znova odlepili na 61:56, a pri 63:60 je sledila infarktna končnica. Planinić je zgrešil trojko za izenačenje, na drugi strani pa je najprej Erazem Lorbek zgrešil met, a odbito žogo je pobral Boštjan Nachbar, ki je bil še toliko priseben, da je uvidel, da njegov predhodnik ni zadel obroča in da se Sloveniji izteka napad. Dvignil se je visoko v zrak in pet sekund pred iztekom zadel za zgodovinsko zmago in nepopisno slavje na tribunah, v Katovicah in širni domovini.

Slovenijo bo v prihodnjih urah in dneh zajela športna mrzlica. Debatam o košarki se ne bo moč izogniti, gostinci z dovolj velikimi televizijskimi ekrani si bodo meli roke od zaslužka, glasilke bodo v ponedeljek bolj otekle kot običajno, žleza znojnica pa bo izločala več tekočine. In še nasvet: če niste športni tip, se hitro naučite imena slovenskih košarkarjev, da boste na tekočem, če pa že sicer držite pesti za Slovenijo in boste v prihodnjih nočeh slabše spali in bili neobičajno razdražljivi, temu ni kriva nova gripa. Ste ponosen Slovenec, ki želi našim fantom na Poljskem čim več uspeha.