sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Žiga Škvorc Njena.si

MasterChefov Žiga bo postal očka

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija se je po tihem še tretjič zadolžila z izdajo za 1,5 milijarde evrov obveznic

Deli na:
Slovenija se je po tihem še tretjič zadolžila z izdajo za 1,5 milijarde evrov obveznic

Foto: Reuters

Slovenija je včeraj na evrskem trgu izdala za 1,5 milijarde evrov triletnih obveznic z letno kuponsko obrestno mero 4,7 odstotka. Obveznica je bila prodana po 99,6 odstotka nominalne vrednosti, kar pomeni, da je bil zahtevani donos nekoliko višji od 4,7 odstotka. Slovenija je obveznice po poročanju medijev prodala enemu samemu vlagatelju.

Zaprto izdajo obveznic je organizirala ameriška investicijska banka JP Morgan Chase, transakcija pa je bila izvedena v skladu s programom financiranja za letos, so poudarili na ministrstvu za finance. Obveznice, za katere se uporablja angleško pravo, bodo dospele 1. novembra 2016, kotirale pa bodo na luksemburški borzi.

Tiskovna agencija Reuters poroča, da je Slovenija obveznice izdala enemu samemu vlagatelju. Novico je na podlagi podatkov agencije Bloomberg sicer prvi razkril časnik Finance.

Včerajšnja izdaja je presenečenje, saj se je v zadnjih tednih in mesecih govorilo, da naj bi šla Slovenija po sveža sredstva na trg v začetku prihodnjega leta.

Prav tako gre za prvo izdajo obveznic na evrskem trgu po daljšem času. Zadnji dve izdaji obveznic, ki sta imeli sicer 10-letno ročnost, je Slovenija izvedla na dolarskem trgu.



Minister za finance Uroš Čufer je še v četrtek omenjal, da bo Slovenija tudi tokrat poskusila na bolj likvidnem dolarskem trgu.

Čufer je po seji vlade povedal, da na ministrstvu razmišljajo, da bi se v luči novih zadolževanj pojavili na trgu "nekje v začetku prihodnjega leta, najverjetneje v ZDA, ki je v tem trenutku najbolj likvidna".

"Najbolj pomembna stvar, ki jo moramo prej pokazati investitorjem, je jasna slika rezultatov obremenitvenih testov in načrtovanih ukrepov, da s postopki boljšega upravljanja podjetij v državni lasti in privatizacijo mislimo resno ter politično stabilnost," je dodal.

Državni sekretar na finančnem ministrstvu Mitja Mavko pa je višino obrestne mere včeraj v Bruslju komentiral z besedami: "Obrestna mera je odraz razmer na trgu."