Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija med zmago in porazom

Deli na:

Pahor: "Velika zmaga za Slovenijo." - Janša: "Izgubila je Slovenija." Medtem ko zagovorniki arbitražnega sporazuma odločitev volivcev vidijo kot pomemben korak v reševanju mejnega spora, se drugi bojijo, da bo pomenila izgubo slovenskega ozemlja.

Pahor: "Velika zmaga za Slovenijo." - Janša: "Izgubila je Slovenija." Medtem ko zagovorniki arbitražnega sporazuma odločitev volivcev vidijo kot pomemben korak v reševanju mejnega spora, se drugi bojijo, da bo pomenila izgubo slovenskega ozemlja.

Izidi referenduma, na katerem so volivci s tesno večino potrdili arbitražni sporazum s Hrvaško, so sprožili različne odzive med podporniki in nasprotniki sporazuma.

Premier Borut Pahor je po potrditvi arbitražnega sporazuma na referendumu ocenil, da je bila to velika zmaga za Slovenijo, ki se je odločila za pošteno mejo s Hrvaško. "Odločila se je, da odpre novo poglavje odnosov," je dejal.

"Rezultat se zdi tesen. Čeprav ne tako zelo. Rezultat je zelo jasen ob visoki udeležbi na referendumu," je dodal. "To je sporazum, ki je zelo ugoden za Slovenijo in sprejemljiv za Hrvaško. Oba naroda bosta lahko živela ob meji, ki jo bo postavilo arbitražno sodišče dokončno," je dejal Pahor.

Nasprotno pa je predsednik opozicijske SDS Janez Janša ocenil, da je s potrditvijo sporazuma izgubila Slovenija. Hkrati je priznal, da so izgubili tudi nasprotniki arbitražnega sporazuma. Glede na zgolj odstotek razlike pa je po njegovih besedah izgubila tudi "močna koalicija" zagovornikov arbitražnega sporazuma.

"Izgubila je Slovenija absolutno," je dejal prvak SDS in dodal, da je slovenska vlada "zapravila idealno zgodovinsko priložnost, ko so naši aduti v pogajanjih s sosednjo Hrvaško za dokončno določitev meje najmočnejši".

Odločitev volivk in volivcev je pozdravil tudi predsednik republike Danilo Türk. Kot je dejal, je Slovenija s tem sprejela pomemben korak naprej v reševanju spora o meji s Hrvaško ter potrdila privrženost arbitraži "kot dobremu, v naših razmerah najboljšemu načinu za mirno rešitev spora". "Ta odločitev je legitimna in dokončna," je dejal predsednik.

Kot je dodal, nas že jutri čaka nova faza, "priprava argumentov, ki jih bomo predložili arbitraži" in z njihovo pomočjo bomo "dosegli pravično rešitev, tako, ki bo v celoti izpolnila pričakovanja in interese slovenske države".

Zunanji minister Samuel Žbogar je dejal, je bil "danes lep dan, ki se je še lepše zaključil", zdaj pa nas vse skupaj "čaka še veliko dela" z zbiranjem argumentacije za arbitražo. "Verjamem, da bomo lahko obnovili enotnost in skupaj pomagali Sloveniji k najboljšemu zagovoru pred arbitražnim sodiščem," je dejal.

Zadovoljni so bili v vseh koalicijskih strankah. Za prvaka Zaresa Gregorja Golobiča je izid referenduma "izjemno dober", relativno visoka udeležba pa mu daje "izjemno visoko legitimnost". Golobič sicer meni, da so tisti, ki niso volili, s tem izrekli nezaupnico nasprotnikom sporazuma. Tisti, ki so ostali doma, so namreč po njegovem mnenju to večinoma storili zato, ker so si rekli, da sta se vlada in parlament "že odločila prav".

Predsednica LDS Katarina Kresal pa je dejala, da je bila ves čas optimistična, "da bo zmagal razum in želja za prihodnost". Zdaj bomo lahko "odmaknili stare probleme z naših miz in se lotili resnih strateških problemov Slovenije". Menila je, da rezultat vendarle ni bil tako tesen. "Zmaga je poštena, tudi udeležba je visoka," je poudarila.

Tudi predsednik DeSUS Predsednik DeSUS Karl Erjavec je zadovoljen z rezultatom referenduma "Pričakoval sem tesno zmago, sem pa vesel te podpore državljank in državljanov," je dejal. "Gre za pomembno odločitev. Gre za to, da je danes zmagal razum in da bomo na miren način reševali spor s Hrvaško, se pravi pravično mejo," je še dejal.

Nasprotno pa so bili nezadovoljni v opozicijskih strankah. Predsednik SLS Radovan Žerjav je dejal, bo "morala vladna koalicija prevzeti svoj del odgovornosti, ko bodo arbitri sprejeli razsodbo o meji". Ker sporazum ne vsebuje časovnice, bo po njegovi oceni "zelo zelo" pomembna sestava arbitražnega sodišča, saj lahko razsoja tudi deset let.

Prvak SNS Zmago Jelinčič pa je dejal, da izid referenduma o arbitražnem sporazumu ni dober za Slovenijo. Po njegovih besedah Slovenija s tem pri mednarodni skupnosti ni dobila nobenih pozitivnih točk in spoštovanja. Izid referenduma "nas je utrdil v poziciji, da smo najbolj ubogljivi v EU in da smo pripravljeni pogoltniti čisto vse, samo da nas gospodar potreplja po ramenih," je dejal Jelinčič.

Predsednik Zbora za republiko Gregor Virant pa je dejal, da ga izid žalosti. Kot je dodal, je bila za las sprejeta "neka rešitev, neka odločitev, pri kateri so Slovenci razdeljeni, praktično razklani na polovico". In kot taki gremo v reševanje odprtih vprašanj s sosedi razdvojeni, kar je zelo slabo, je poudaril.

"Kot vse kaže, bomo za nekaj tisoč glasov izgubili svoje ozemlje in svoje morje, kot nekoč Koroško," pa je izide referenduma komentiral direktor Zavoda 25. junij Marjan Podobnik. Kot pravi, je to za Slovenijo žalosten dan.

Ob objavi izidov o potrditvi referenduma sta se oglasila tudi France Bučar in Tine Hribar, ki sta v kampanji zelo odločno nastopila proti sporazumu. Oba sta izrazila razočaranje. Bučar je prepričan, da je Slovenija izgubila v vsakem primeru, "Tistega duha enotnosti, ki smo ga imeli, ko se je država formirala, tega ni," je dejal v izjavi za TV Slovenija. Hribar pa je dejal, da "Hrvati v vsakem primeru dobijo, mi bomo pa v vsakem primeru izgubili teritorij".

Referendum so komentirali tudi na Hrvaškem. Premierka Jadranka Kosor je v Zagrebu dejala, da sta se po zaprtju referendumskih volišč slišala s slovenskim kolegom Pahorjem, ki ji je povedal, da Slovenija ne bo več blokirala Hrvaške ter da bosta državi nadaljevali pogovore o vseh odprtih vprašanjih.

Hrvaški predsednik Ivo Josipović pa je ocenil, da je podpora arbitražnemu sporazumu zmaga Slovenije, Hrvaške in Evrope. Kot so še sporočili iz njegovega urada, bo rezultat referenduma očitno spodbudil "trend poti navzgor" v prijateljskih odnosih med državama.