pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija med najmanj vplivnimi članicami EU; znašli smo se pač tam, kjer si zaslužimo

Deli na:
Slovenija med najmanj vplivnimi članicami EU; znašli smo se pač tam, kjer si zaslužimo

Foto: Bobo

Kdo ima resnični vpliv, ko se za zaprtimi vrati sestanejo nacionalni voditelji držav Evropske unije? Na to vprašanje je pred dnevi na uglednem portalu Politico skušal odgovoriti dobro obveščeni bruseljski dopisnik Ryan Heath.

Zanimalo ga je, kako učinkovito združujejo svoj vpliv predsedniki vlad držav in njihovi veleposlaniki pri EU. Sestanki veleposlanikov v odborih stalnih predstavnikov postajajo v zadnjih letih vse pomembnejši, ugotavlja, mi pa dodajmo, da predstavništva večjih držav zaposlujejo kar okoli 200 uslužbencev.

Pričakovano je zaradi Merklove najvišje uvrščena Nemčija, visoko je in bo zaradi migrantske krize ostala tudi Turčija. Slovenija (naš stalni predstavnik pri EU je že precej let Rado Genorio) se ni dobro odrezala – uvrščena je na 25. mesto in naj bi tam v prihodnjih mesecih tudi ostala. Eden od dobrih poznavalcev slovenske evropske diplomacije ob tem pravi, da smo se znašli pač tam, kjer si zaslužimo.

Gotovo smo bili med predsedovanjem leta 2008 pred baltskimi državami in Slovaško. Pred nami je celo Srbija, ki se šele poteguje za članstvo in formalno nima sedeža za skupno mizo z voditelji držav članic. Če je komu v tolažbo – za nami je Hrvaška (na 30. mestu), a ji v analizi zaradi blokade Srbije glede polnopravnega članstva napovedujejo premik navzgor. Zadnja, 33., je Albanija.

Matrica moči (Power Matrix) ni zasnovana z znanstveno metodologijo, prizna avtor, a so tako za voditelje držav kot veleposlanike opredelili različna merila. Pri stalnih predstavnikih so se vprašali, ali zunaj dvorane, kjer so sestanki predsednikov vlad, ostajajo sami ali pa se njihovi voditelji obračajo nanje.