Revija Reporter
Slovenija

Slovenija je odobrila zatočišče preganjani iranski novinarki

STA

9. avg. 2018 6:00

Deli na:

Vlada je na dopisni seji ugotovila obstoj interesa države za izdajo dovoljenja za začasno bivanje iranski novinarki, blogerki in zagovornici človekovih pravic Šivi Nazar Ahari. V Ljubljani bo prebivala v okviru mreže mest - zatočišč za preganjane in ogrožene pisatelje (ICORN).

Dovoljenje bodo izdali za dobo dveh let od njenega prihoda v Slovenijo, piše na spletni strani vlade.

Mestna občina Ljubljana in Slovenski center PEN sta se v letu 2010, ko je Ljubljana nosila Unescov naslov svetovna prestolnica knjige, dogovorila, da se bo mesto vključilo v mrežo mest - zatočišč za preganjane in ogrožene pisatelje (ICORN). Ta je začela delovati na pobudo pisatelja Salmana Rushdieja in Mednarodnega parlamenta pisateljev.

Mesto - zatočišče omogoči pisatelju, ki je največkrat moral bežati iz domovine, da se izogne zaporu ali čemu hujšemu in si v novem okolju ustvari novo socialno mrežo, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Nazar Aharijeva je vrsto let obsežno poročala o različnih družbenih vprašanjih, kot so otroško delo, ravnanje s političnimi zaporniki, skrajna revščina in pravice žensk. Za svoje delo je prejela vrsto nagrad in imenovanj. Že zelo zgodaj je začela z miroljubnim zagovorništvom in poročanjem o kršenju človekovih pravic, zaradi česar je bila večkrat zaprta in preganjana.

Vlada je izrazila mnenje, da je za prebivanje preganjane pisateljice v Sloveniji izkazan interes. S tem dokazuje, da je boj za demokracijo in spoštovanje človekovih pravic potrebno nadaljevati tudi takrat, ko posamezne države ta cilj dosežejo. Za demokratične države je tudi zelo pomembno neposredno seznanjanje z dogajanjem po svetu, še posebej v tistih delih, kjer so sistematično kršene človekove pravice, še piše na spletni strani.

V novem okolju ima pisatelj možnost ustvariti novo, predvsem pa varno socialno mrežo. MOL se zavezuje, da bo novinarki v času bivanja v Sloveniji zagotovil stanovanje, zdravstveno zavarovanje in mesečno štipendijo v višini 1000 evrov.

Ljubljana je med drugim že sprejela preganjane kulturnike. Tako so med drugim pred tremi leti odobrili zatočišče iraškemu pisatelju Samirju Abdulahu Fatiju Alsajgu.