Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija ima z Avstrijo "odprt dialog" in malo manj odprto mejo

Deli na:
Slovenija ima z Avstrijo "odprt dialog" in malo manj odprto mejo

Avstrijski policisti na meji s Slovenijo. - Foto: Primož Lavre

Zunanji minister Miro Cerar je včeraj s slavnostnim nagovorom v Festivalni dvorani Ljubljana odprl Leto sosedskega dialoga Slovenija - Avstrija 2019-2020. S projektom, ki se je sočasno začel tudi na Dunaju, želita državi graditi nova partnerstva, poglobiti medsebojno poznavanje in sodelovanje institucij ter prebivalcev in odpravljati stereotipe.

Cerar je v nagovoru poudaril, da sta Slovenija in Avstrija povezani z večstoletno skupno preteklostjo in podobnimi pogledi na pomembne teme prihodnosti Evropske unije. Sodelovanje je razvejano na številnih področjih, od gospodarstva in turizma, čezmejnega sodelovanja, kulture in umetnosti do izmenjave študentov v okviru projekta Erasmus in sodelovanja znanstvenih institucij.

Po ministrovih besedah igrajo svojevrstno povezovalno vlogo društva slovensko-avstrijskega prijateljstva, klubi in posamezniki nemško govoreče skupnosti v Sloveniji in slovenske narodne skupnosti v Avstriji, ki sooblikujejo kulturno in družbeno življenje v sosednjih državah, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Sosedski dialog Slovenija - Avstrija 2019/2020 je bil skupna pobuda Cerarja in prejšnje avstrijske zunanje ministrice Karin Kneissl. Z nizom dogodkov, posvečenih sodelovanju v kulturi, se bo odvijal skozi celo leto tako v Sloveniji kot v Avstriji.



Čez leto dni, ko se bo leto sosedskega dialoga zaključilo, bo ravno 100. obletnica koroškega plebiscita iz leta 1920, kar je v svojem nagovoru danes izpostavil tudi Cerar. To bo po njegovih besedah priložnost, da zgodovinska bremena 20. stoletja postavimo v kontekst evropskih in globalnih vrednot sprave, sožitja in medsebojnega spoštovanja, na katerih temelji tudi prihodnost slovensko-avstrijskih odnosov.

V okviru leta sosedskega dialoga bosta izvajalca projektov, Slovenski kulturni center na Dunaju (SKICA) in Avstrijski kulturni forum v Ljubljani, bosta organizirala več kot 60 dogodkov, ki bodo povezali kulturne in akademske institucije, medije, šole in univerze v skupnih projektih na temo zgodovine, tradicije, okolja, športa, zaščite voda in alpskega prostora ter spodbujanja turizma. Projekt sledi tudi politikam EU, ki v ospredje postavljajo medkulturni dialog, kulturni turizem in dediščino, izpostavljajo na zunanjem ministrstvu.

Dogodek se je danes sicer začel s sočasnima koncertoma v prestolnicah z glasbeniki obeh držav. V Ljubljani je nastopil avstrijski Jazz trio Wolfganga Seliga z gostoma Nino Strnad in Jakom Kopačem, na Dunaju pa slovenski kvartet saksofonov Ensemble 4Saxess z Gabrijelom Lipušem in Benjaminom Ziervoglom.