Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija ima več razlogov za blokado Hrvaške

Deli na:

Ne le mejni spor, onemogočanje vstopa Nove ljubljanske banke (NLB) na hrvaški trg bi lahko Slovenijo pripravilo k blokadi pristopnih pogajanj Hrvaške z EU, piše hrvaški Jutarnji list. Slovenija ima razlog za blokado zapiranja poglavja o prostem pretoku kapitala.

Ne le mejni spor, onemogočanje vstopa Nove ljubljanske banke (NLB) na hrvaški trg bi lahko Slovenijo pripravilo k blokadi pristopnih pogajanj Hrvaške z EU, piše hrvaški Jutarnji list. Slovenija ima razlog za blokado zapiranja poglavja o prostem pretoku kapitala.

Bruseljski dopisnik Jutarnjega lista svoje pisanje utemeljuje na domnevnih izjavah "nekaterih diplomatskih krogov v EU". Obenem dodaja, da "nekateri evropski diplomati" ocenjujejo, da bo v tem primeru Slovenija osamljena, ker gre za vprašanje zasebnih podjetjih in ne odnosov med državami ali spoštovanja evropske zakonodaje.

V ločenem prispevku Jutarnji list piše, da sta hrvaško finančno ministrstvo in narodna banka leta 2000 zavrnila vstop Nove Ljubljanske banke, ki je nameravala prevzeti Istrsko banko. Ta je na koncu končala v rokah madžarske OTP banke.

Časnik dodaja, da približno 145.000 hrvaških državljanov še vedno zahteva vračilo deviznih prihrankov. Po podatkih njihovega odvetnika Milivoja Žugića so dolgovi Ljubljanske banke do hrvaških varčevalcev z obrestmi vred dosegli 300 milijonov evrov. Slovenija trdi, da je omenjeno vprašanje treba urejati v okviru sukcesije, medtem ko na Hrvaškem menijo, da gre za odnos med banko in njenimi varčevalci.

"Glavna ovira za sklenitev hrvaških pogajanj je dejstvo, da poglavje o pravosodju še ni odprto", nadaljuje bruseljski dopisnik Jutarnjega lista. Dodaja, da zaradi tega nihče v Bruslju ne želi predvidevati, kdaj bi Hrvaška lahko sklenila pogajanja.

Do konca junija bo lahko odprla poglavje o zunanji in varnostni politiki, ki ga je do pred kratkim blokirala Slovenija, medtem ko članice EU še razpravljajo o načinu za odprtje poglavja o pravosodju in temeljnih pravicah. Jutarnji list dodaja, da je odprtje omenjenega poglavje do konca junija odvisno od Nizozemske, medtem ko je vse pripravljeno za odprtje poglavja o konkurenci.

"Hrvaška bo morala odpreti vsa tri preostala poglavja pred poletnimi počitnicami, da bi imela priložnost skleniti pogajanja v začetku leta 2011. Letošnje leto je že izgubljeno za njihovo zaprtje, ocenjujejo v EU," sklene časnik.

Je pa bivši hrvaški predsednik Stipe Mesić v ponedeljek v Zagrebu dejal, da po vstopu Hrvaške v EU ne bo več nobenih ovir za hrvaško gospodarstvo in hrvaške banke v Sloveniji niti za slovenska podjetja in slovenske banke, "ki bodo potem lahko na Hrvaškem delovale popolnoma transparentno".