Revija Reporter
Slovenija

Slovenci se nesramno režimo, a »Smrketa« Melania pri Sevnici je dosegla svoj namen: o skulpturi se govori!

M. M.

14. jul. 2019 6:00 Osveženo: 7:19 / 14. 7. 2019

Deli na:

Leseni spomenik Melanie Trump v Rožnem pri Sevnici.

Bobo

»Slabe reklame ni,« lahko rečeta avtorja že kar razvpite skulpture Melanie Trump pri Sevnici, ameriški umetnik Brad Downey in rokodelec in kipar z motorno žago Aleš Župevc. Lesena skulptura, ki se ji marsikdo posmehuje, je svetovno znana in ne pomnimo, kdaj je nazadnje kako slovensko umetniško delo tako odmevalo.

Skulptura stoji v Rožnem v Občini Krško, nedaleč od Sevnice, kjer je odraščala ameriška prva dama. O leseni Melanii so poročali številni svetovni mediji, od BBC do New York Timesa – s poudarkom, da je skulpturo Župevc izrezal z leseno žago. Predvsem medije zanimajo odzivi na leseno prvo damo, ki v glavnem niso najbolj pozitivni, a o skulpturi se vsaj govori.

Nekateri domačini se nad kipom zgražajo in menijo, da gre za žalitev prve dame ZDA, druge skulptura zabava in nadeli so ji vzdevek Smrketa. Na družabnim omrežjih leseno Melanio primerjajo s ponesrečeno restavrirano sliko Jezusa iz španske vasi Borja, ki jo je amaterska umetnica popolnoma iznakazila. Druge izredno zanima, kakšna je bila reakcija prave Melanie, ko je videla svojo »dvojnico«.

Slovenska turistična industrija je že zdaj s pridom izkoristila dejstvo, da je v Beli hiši doma Slovenka, in agencije tujim turistom ponujajo vodene oglede Sevnice, med katerimi si ogledajo blok, v katerem je živela, šolo, ki jo je obiskovala, in tovarno, kjer je delala njena mama Amalija. Zdaj turiste skoraj morajo zapeljati še do Rožnega na ogled lesene Melanie. Z njo se lahko obiskovalci celo slikajo, česar jim s pravo Melanio skoraj gotovo nikoli ne bo uspelo.