900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slamnata družba

Deli na:

Kriminalisti ljubljanske policijske uprave so po obširni in večmesečni preiskavi podali kazenske ovadbe zoper osem oseb, ki so utemeljeno osumljene storitve 15 kaznivih dejanj, in sicer zlorabe položaja ali pravic, ponarejanja poslovnih listin in pranja denarja. Gre za primer tako imenovane slamnate družbe.

Kriminalisti ljubljanske policijske uprave so po obširni in večmesečni preiskavi podali kazenske ovadbe zoper osem oseb, ki so utemeljeno osumljene storitve 15 kaznivih dejanj, in sicer zlorabe položaja ali pravic, ponarejanja poslovnih listin in pranja denarja. Gre za primer tako imenovane slamnate družbe.

Policija je preiskavo začela na podlagi informacije o sumljivih transakcijah, ki jo je sredi lanskega leta prejela od urada za preprečevanje pranja denarja, predkazenski postopek pa je tekel v skladu z usmeritvami tožilstva, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal Božidar Južnik s sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana.

"Iz prejete dokumentacije so bili izkazani razlogi za sum, da sta dva osumljenca iz Ljubljane - stara 22 in 28 let - kot odgovorni osebi t.i. slamnate družbe vsak v svojem časovnem obdobju v letih 2007 in 2008 v imenu te slamnate družbe izdajala fiktivne račune t.i. delujočim gospodarskim družbam," je dejal Južnik. Na podlagi teh so odgovorne osebe delujočih gospodarskih družb izvrševale nakazila na račun te slamnate družbe, od koder je bil nato denar dvignjen v gotovini.

Pri tem Južnik dodaja, da je po takrat veljavnem kazenskem zakoniku za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic predvidena kazen zapora od enega do osmih let. Zaporna kazen do osmih let je predpisana tudi za storitev kaznivega dejanja pranja denarja. Dve izmed ovadenih oseb sta bili sicer v preteklosti že obravnavani za različna kazniva dejanja.

V predkazenskem postopku je bilo sicer opravljenih skupno preko 50 razgovorov in zaslišanj osumljencev, opravljenih je bilo 12 hišnih preiskav, pri tem pa zasežena večja količina dokumentacije in računalniških podatkov.

"Na podlagi zbranih obvestil in pregleda dokumentacije je bil v predkazenskem postopku potrjen sum, da slamnate družbe za plačnike niso opravljale nobenih storitev niti niso opravljale prometa blaga. S tem je bil izkazan utemeljen sum, da gre dejansko za fiktivne račune in fiktivna nakazila, izvedena na tej osnovi, ter s tem posledično tudi za utemeljen sum storitve kaznivih dejanj," pojasnjuje Južnik.

Obravnavanih je bilo šest delujočih gospodarskih družb - zoper odgovorne osebe vseh gospodarskih družb so bile podane kazenske ovadbe -, ki so na račun slamnate družbe nakazale skupno 1,5 milijona evrov, vsa ta sredstva pa so nato pooblaščenci dvigovali z računa.

Tekom celotnega predkazenskega postopka je zlasti na področju izmenjave podatkov potekalo intenzivno sodelovanje med policijo in davčnim organom, ki je zadevo istočasno obravnaval skladno s svojimi pristojnostmi.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana sicer aktivno delajo pri problematiki zlorab t.i. slamnatih družb. Samo v letu 2009 so na primer do danes podali že večje število kazenskih ovadb, skupno zoper 68 oseb, ki so utemeljeno osumljene storitve 83 kaznivih dejanj. Skupna protipravna premoženjska korist osumljencev je v teh primerih znašala okoli 8,5 milijona evrov.