profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slabe novice za Pahorja: očitki korupcije, padanje stranke in nepriljubljena vlada

Deli na:

Dobra tretjina Slovencev meni, da je bilo Pahorjevo ponujanje posla ameriškim podjetjem korupcija, je pokazala raziskava Slovenski utrip. Za nameček je premierjeva SD šele tretja stranka v državi, za SDS in DeSUS, ki sta v tem trenutku volivcem najprivlačnejši. Rekordno nizka je tudi podpora vladi - podpira jo komaj 22 odstotkov vprašanih v anketi.

Dobra tretjina Slovencev meni, da je bilo Pahorjevo ponujanje posla ameriškim podjetjem korupcija, je pokazala raziskava Slovenski utrip. Za nameček je premierjeva SD šele tretja stranka v državi, za SDS in DeSUS, ki sta v tem trenutku volivcem najprivlačnejši. Rekordno nizka je tudi podpora vladi - podpira jo komaj 22 odstotkov vprašanih v anketi.

Raziskava Slovenski utrip je pokazala, da bi med političnimi strankami, če bi bile v nedeljo volitve, z 15,4 odstotka zmagala SDS, z 11,1 odstotka pa bi ji sledil DeSUS. Na tretje mesto bi se uvrstila SD. Vlado podpira 22 odstotkov vprašanih, kar je štiri odstotke manj kot novembra, ne podpira pa je 73 odstotka vprašanih.

Raziskava Slovenski utrip, ki jo mesečno izvaja novogoriška Fakulteta za uporabne družbene študije, je pokazala, da bi se na tretje mesto uvrstila SD z 9,9 odstotka, četrto in peto mesto pa bi pripadlo SNS (4,0) in NSi (3,8). Na šesto mesto bi se uvrstila SLS z 2,8 odstotka glasov. LDS bi volivci namenili en odstotek glasov, stranki Zares pa le 0,9 odstotka glasov.

Referenduma o zakonu o RTV Slovenija se ne namerava udeležiti 53 odstotkov anketirancev. Verjetno se ga bo udeležilo 14 odstotkov, zanesljivo pa 27 odstotkov vprašanih.

V anketi je največ anketirancev, kar 57 odstotkov, odgovorilo, da ne vedo, kako bi glasovali na referendumu. Proti zakonu bi glasovalo 28 odstotkov anketirancev, za zakon pa 15 odstotkov. Matej Makarovič s Fakultete za uporabne družbene študije je poudaril, da je zavrnitev zakona verjetnejša kot sprejem, vendar izida ni mogoče z gotovostjo napovedati zaradi visokega deleža neopredeljenih.

Če bi izvedli referendum o malem delu bi zakon podprlo 33 odstotkov anketiranih, proti pa bi bilo 36 odstotkov. Nasprotovanje zakonu o malem delu je močnejše med tistimi z nižjimi dohodki.

Imenovanje Branka Masleše na položaj predsednika vrhovnega sodišča podpira 26 odstotkov, proti pa jih je 37 odstotkov.

Anketirance so tudi vprašali o navedbah iz zaupnih ameriških depeš, ki kažejo, da je premier Borut Pahor v zameno za možnost srečanja z Obamo obljubljal sprejem zapornikov iz Guantanama in posel ameriškemu podjetju Westinghouse.

Največji delež vprašanih, 36,8 odstotka, se je strinjalo s stališčem, da je Pahor ravnal koruptivno, saj da je ameriškemu podjetju ponujal posel mimo razpisa. Stališče, da so takšna dogovarjanja v zunanji politiki normalna, zato ni v tem nič spornega, je izbralo 18,9 odstotka vprašanih, 17,4 odstotka vprašanih pa meni, da je Pahor ravnal zakonito, vendar v nasprotju z interesi Slovenije.

Telefonska anketa je bila opravljena med 29. oktobrom in 2. decembrom, v njej pa je sodelovalo 907 anketirancev.