IMG_2029 Odkrito.si

Nominacija je bila velika nagrada za njeno delo

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 23. avgusta

sladoled uvodna Svet24.si

Za vsak astrološki znak drugačna ohladitev

reševanje jamarja Svet24.si

FOTO: Padajoče kamenje jamarju prebilo čelado, ...

Alma Novljan Svet24.si

Almo Novljan še vedno iščejo tako slovenski kot...

nikolina4 Njena.si

Vse za dober šov: Nikolina pretentala družino in...

fatalni 7 Njena.si

Jan Plestenjak sporočil žalostno novico

Slovenija

Slaba novica za Mirka Tuša: sodišče ohranilo dokaze, ki jih je obramba skušala izločiti

Deli na:
Slaba novica za Mirka Tuša: sodišče ohranilo dokaze, ki jih je obramba skušala izločiti

Foto: arhiv Reporterja - Mirko Tuš

Višje sodišče v Ljubljani je v zadevi Tušmobil ohranilo večino dokazov, ki jih je obramba obtoženih skušala izločiti iz spisa. Tako se bo v zadevi, v kateri se Akosu v nekdanji obliki očita brezplačno podeljevanje koncesije za uporabo frekvenc GSM in UMTS nekdanji družbi Tušmobil, po triletnem zastoju začela glavna obravnava, danes piše Siol.

Informacijo so za portal potrdili na specializiranem državnem tožilstvu. Kot navajajo, je sodišče dokončno odločilo, da je policija dokaze, obremenilne za nekdanjega lastnika Tušmobila Mirka Tuša in druge obtožene v zadevi Tušmobil, v preiskavi pridobila na zakonit način. V postopku so bili štirje predobravnavni naroki, sedaj naj bi, kot navaja Siol, sodišče lahko v kratkem razpisalo narok za glavno obravnavo.

Večina dokazov v tej zadevi izhaja iz druge preiskave, in sicer hišne preiskave v Agenciji za pošto in elektronske komunikacije RS (Apek), danes Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), v času, ko jo je vodil Tomaž Simonič. V njej so iskali dokaze za sum zlorabe položaja pri sklepanju fiktivnih ali prenapihnjenih svetovalnih pogodb s prijateljskimi podjetji.


V zadevi Tušmobil, v kateri Apek bremenijo brezplačnega podeljevanja frekvenc Tušmobilu, so poleg Simoniča in Mirka Tuša obtoženi še družba Tušmobil, nekdanji komercialni direktor v Tušu Gorazd Lukmana in Miha Vodopivec, ki naj bi sodeloval pri prikrivanju spornega dejanja.

Obtožnica javno še ni bila predstavljena, je pa tožilec Boštjan Valenčič po zadnjem predobravnavnem naroku aprila lani povedal, da gre v njej za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, pri katerem je nastala škoda Republiki Sloveniji, ter za protipravno pridobljeno premoženjsko korist oz. za kaznivo dejanje dajanja ali sprejemanja podkupnine.

Obramba obtoženih je trdila, da so kriminalisti preiskovali usmerjeno in nezakonito, saj bi morali pravočasno pridobiti odredbo od tožilstva. Priča in tožilec pa sta zatrjevala, da so podatke našli po naključju in da so o indicih suma drugih kaznivih dejanj primerno obveščali tožilca, ki je vodil zadevo.

Loading...