Revija Reporter
Slovenija

Skrivnostna podzemna utrdba na Rupnikovi liniji

Aleš Žužek

25. jun. 2018 20:00

Deli na:

Župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, ki ima velike zasluge za obnavljanje utrdb na Rupnikovi liniji.

Primož Lavre

Med letoma 1935 in 1941 je ob rapalski meji z Italijo starojugoslovanska vojska začela graditi sistem utrdb, ki je dobil ime Rupnikova linija. Največ ostankov te nekdanje obrambne črte lahko vidimo med Blegošem in Golim vrhom v Poljanski dolini.

Zgodba o Rupnikovi liniji oziroma o Rupnikovi obrambni črti se je začela leta 1935, ko se je Jugoslavija oziroma starojugoslovanska vojska v strahu pred italijanskim napadom odločila za gradnjo utrdb ob rapalski meji.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o neskončni obrambni črti, ki pa ni bila nikoli dograjena; o utrdbah, ki Slovenije in Jugoslavije niso zaščitile pred italijansko invazijo; o generalu Leonu Rupniku, po katerem je obrambna črta dobila ime; o velikem in dragem gradbenem podvigu, pri katerem je sodelovalo kar 60 tisoč ljudi; o velikih potrebah po železu in jeklu, ki jim domače železarne niso mogle zadostiti; kaj so z bunkerji naredili Italijani in Nemci; v kakšnem stanju je danes Rupnikova linija; o obnovi utrdbe Goli vrh in vse večjem številu turistov; o tematskih poteh ob Rupnikovi liniji in kaj lahko obiskovalci vidijo.