callinectes-sapidus, sinja-plavajoča-rakovica Svet24.si

Severnemu Jadranu preti katastrofa: Te »morilke ...

ufo-cesta-vozilo Svet24.si

Foto: Na avtocesti so ustavili leteči krožnik

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Največji slovenski tajkun v kazenskem postopku. ...

damir crncec pl Reporter.si

Kdo bo novi minister za obrambo: Črnčec, Premk ...

matjaz kek Ekipa24.si

Kaj je želel povedati Matjaž Kek? Selektor z ...

Nekateri trdijo, da Harry ne uživa v Kaliforniji ... Ravno nasprotno Odkrito.si

Skrivni načrt za vrnitev Harryja

nogometasi slovenija portugalska mm Ekipa24.si

Pozor! Sprememba ure sprejema za slovenske ...

Slovenija

Skrivnost drugega polčasa: vlada Roberta Goloba s svojimi potezami tlakuje pot za vrnitev Janeza Janše

Deli na:
Skrivnost drugega polčasa: vlada Roberta Goloba s svojimi potezami tlakuje pot za vrnitev Janeza Janše

Z evropskimi volitvami se je končal prvi polčas Golobove vlade - izleti s Tino so nekaj, kar gre volivcem močno v nos. - Foto: Primož Lavre

Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah je za premierja Roberta Goloba priložnost, da v drugi polovici svojega mandata izpelje najnujnejše reforme in izpolni dane obljube. A časa mu zmanjkuje, saj se bodo že čez dobro leto stranke začele pripravljati na državnozborske volitve.

Poleg tega se odnosi med največjo vladno stranko Gibanjem Svoboda in SD vse bolj zaostrujejo, »strici iz ozadja« pa že stavijo na Vladimirja Prebiliča, ki bi se po uspešnem preboju v Evropski parlament lahko podal še na domači politični parket.

Letošnja proslava ob dnevu državnosti najbrž ne bi bila posebna, če se na njej ne bi pojavil prvak SDS Janez Janša s svojo soprogo Urško Bačovnik Janša. Dolga leta je bojkotiral proslave, ki jih ni pripravila njegova politična opcija, tokrat pa se jo je udeležil kot zmagovalec evropskih volitev.

Na njih je njegova stranka prejela kar 30,6 odstotka glasov, medtem ko Gibanje Svoboda premierja Roberta Goloba 22,11 odstotka. Desnosredinska opozicija SDS, NSI in SLS je dosegla skupno 45,5 odstotka in gladko premagala vladajočo koalicijo (Svobodo, SD in Levico), ki je skupno zbrala manj kot 35 odstotkov glasov. Janša napoveduje predčasne državnozborske volitve, na katerih je treba nanj resno računati.



Pišemo, kako se je Golobova koalicija znašla na avtocesti za četrto Janševo vlado; o razpokah v koaliciji; kako se ohlajajo odnosi med Svobodo in SD, posebej zaradi revizijskega poročila o spornem poslu s stavbo na Litijski, ki je odgovornost razširila na bivšo ministrico Dominiko Švarc Pipan, finančnega ministra Klemna Boštjančiča in predsednika vlade Roberta Goloba.

Razkrivamo tudi ozadje pri iskanju kandidata za novega obrambnega ministra; kako je vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic miniral morebitno kandidaturo Damirja Črnčeca ter zakaj ne bi bil kompatibilen z izbrancem poslancev Martinom Premkom; kdo bo prevzel položaj po odhodu Marjana Šarca v Evropski parlament.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24