pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škoti s 55 odstotki zavrnili neodvisnost

Deli na:
Škoti s 55 odstotki zavrnili neodvisnost

Foto: Reuters

Škotski volivci so na četrtkovem referendumu zavrnili neodvisnost od Velike Britanije, kažejo uradni izidi. Po preštetih glasovih iz 31 od 32 regij je proti odcepitvi glasovalo 55,42 odstotka ljudi, za jih je bilo 44,58 odstotka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Škotski premier Alex Salmond je po zavrnitvi neodvisnosti na četrtkovem referendumu dejal, da sprejema "sodbo ljudi". "V imenu škotske vlade in v svojem imenu sprejemam rezultat in obljubljam, da bom konstruktivno sodeloval" z vlado v Londonu v prihodnjih obdobjih, je dejal.

Kot je poudaril, 1,6 milijona ljudi, ki so glasovali za neodvisnost, predstavlja "važen glas za neodvisnost Škotske in prihodnost te države. Dejal je še, da je 86-odstotna udeležba "zmaga za demokratični proces in sodelovanje v politiki", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Škotski volivci so po uradnih izidih z dobrimi 55 odstotki zavrnili neodvisnost od Velike Britanije, samostojnost je podprlo dobrih 44 odstotkov volivcev.

Britanski ministrski predsednik David Cameron se je danes že odzval na izide četrtkovega referenduma o samostojnosti Škotske, na katerem so slavili nasprotniki samostojnosti. Vodji škotskih nasprotnikov samostojnosti Alistairu Darlingu je tako čestital za uspešno kampanjo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Pogovarjal sem se z Alistairom Darlingom in mu čestital za dobro vodeno kampanjo," je na Twitterju zapisal predsednik britanske vlade. Hkrati je napovedal, da bo ob 7. uri po lokalnem času dal uradno izjavo na Downig Streetu.