Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Skojevec vleče niti v Desusu

Deli na:

Generalni sekretar Desusa  Ljubo Jasnič je nekoč zastopal najbolj trdo partijsko linijo in bil star partijski tovariš Milana Kučana.

Generalni sekretar Desusa  Ljubo Jasnič je nekoč zastopal najbolj trdo partijsko linijo in bil star partijski tovariš Milana Kučana.

Desus pod vodstvom Karla Erjavca se je po javnomnenjskih raziskavah prebil celo na drugo mesto med strankami glede na podporo pri volivcih. Za to naj bi imel precej zaslug tudi Ljubo Jasnič, generalni sekretar Desusa, ki je bil v sedemdesetih letih prvi Titov mladinec v Sloveniji.

Stranka upokojencev Desus je v zadnjem letu praviloma dosegala visoko tretje mesto pri anketah glede podpore med volivci, takoj za dvema »velikima«, opozicijsko SDS in vladno SD. Po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je opravila agencija Ninamedia, je Desus presenetljivo celo prehitel SD na drugem mestu izza SDS in bi po preračunu podpore med volivci v poslanske sedeže na volitvah dobil izjemnih 22 poslanskih mest.

Po mnenju političnih analitikov je samo del odgovora za tak preboj v vztrajanju predsednika stranke Erjavca pri večjem usklajevanju pokojnin s plačami, kot sta ga pripravljena ponuditi premier Borut Pahor in minister za finance Franc Križanič ter na sploh zaradi nepopuščanja Erjavca glede pokojninske reforme. Drugi del odgovora je v veliko manjšem zaupanju volivcev v »tradicionalne« stranke, ki ne prepričajo upokojencev, da bi se identificirali z njimi.

Toda mi smo raziskali še tretji del odgovora o uspešnosti Desusa, ki se menda glasi – Ljubo Jasnič. Gre za Erjavčevega človeka iz ozadja, v stranki zelo vplivnega generalnega sekretarja, katerega naloga je širjenje mreže stranke po vsej državi, pri čemer mu nedvomno pomaga ustrezen politični pedigre. Jasnič je bil sredi sedemdesetih let eden od najbolj perspektivnih slovenskih komunističnih kadrov, predsednik Zveze socialistične mladine Slovenije, kasneje celo izvršni sekretar Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije.


Partija in »civilna družba«
Ljubo Jasnič, rojen leta 1947 v italijanski Gorici, se je kasneje z družino preselil na Jesenice, kjer je bil njegov oče menda šef carine. Tam je končal srednjo metalurško šolo, nato je študiral pravo na ljubljanski pravni fakulteti. Na državnozborskih volitvah pred dvema letoma je nastopil na listi Desusa v jeseniškem volilnem okraju, pri podatkih o poklicu je bilo pri njem zapisano »pravnik«.

Sredi svinčenih sedemdesetih je postal predsednik Republiške konference Zveze (socialistične) mladine Slovenije, z drugimi besedami prvi Titov mladinec na Slovenskem, menda je bil v čislih pri samem maršalu. Kasneje ga je partija postavila na mesto izvršnega sekretarja CK ZKS, pristojen je bil za zadeve splošne ljudske obrambe. Kot so nam zaupali poznavalci, je bil Jasnič tipični partijski trdorokec, torej neuporaben za čas rahljanja njenega primeža v osemdesetih letih, pri čemer se je za mojstra izkazal Milan Kučan.

VEČ V TISKANI IZDAJI