Revija Reporter
Slovenija

Škofovska konferenca in Slovenska karitas: Za cepljenje se odločimo iz solidarnosti do tistih, ki kljub cepljenju nimajo zaščite

STA

12. nov. 2021 13:48 Osveženo: 13:54 / 12. 11. 2021

Deli na:

Slovenska Karitas

Arhiv Svet24

Slovenska škofovska konferenca in Slovenska karitas vse duhovnike, vernike in dobrotnike pozivata k odgovornemu ravnanju v času epidemije, je zapisano na spletnih straneh Katoliške cerkve. Ob tem organizaciji pozivata, naj nas prihodnji meseci ne delijo na cepljene in necepljene, ampak povežejo v odgovornem ravnanju drug do drugega.

"To izhaja iz ljubezni do sebe, do bližnjega, do vsakega sočloveka, še posebej do starejših in bolj ranljivih," sporočata škofovska konferenca in Karitas, ki ob tem ljudi pozivata, naj bodo s svojim odgovornim ravnanjem zgled, saj s tem ščitijo sebe in druge. "To še posebej velja za duhovnike in tiste, ki imajo vidno poslanstvo ali službo v Cerkvi," navajata.

Odgovorno po oceni škofovske konference in Karitas ravnamo, če brezpogojno upoštevamo vse preventivne ukrepe. Ob tem pa spodbujamo, da se čim prej cepimo na način in v obsegu, kot ga priporoča zdravstvena stroka. Za cepljenje se odločimo iz solidarnosti do tistih, ki kljub cepljenju nimajo zaščite, saj s cepljenjem zmanjšujemo pojavnost virusa, čas in intenzivnost trajanja bolezni ter s tem hitrost širjenja epidemije. Po besedah škofovske konference in Karitas je pomembna tudi solidarnost do vseh, ki imajo druge resne zdravstvene težave in ne bodo mogli priti do posega ali ustreznega zdravljenja zaradi prezasedenosti postelj in osebja v bolnicah.

Slovenski škofje in Slovenska karitas se ob tem zahvaljujejo vsem ljudem, ki so že sedaj naredili, kar je bilo v njihovi moči, da bi zaustavili epidemijo in njene posledice in se trudijo upoštevati pravila ter s tem zmanjševati osebne stiske in družbeno škodo. Zdravstvenim delavcem se zahvaljujejo za neizmerno požrtvovalnost in potrpežljivost pri delu z bolniki. Zahvaljujejo pa se tudi vsem prostovoljcem in sodelavcem, ki tako ali drugače pomagajo ljudem v materialni ali duhovni stiski.

Spodbujajo in prosijo vse, ki dvomijo ali oklevajo pri odgovornem ravnanju, naj ne odlašajo, temveč stopijo skupaj. "Zaupajmo tudi v molitev, ki nas umirja, krepi našo povezanost z Bogom in pomaga slišati našo vest, ki nas nagovarja k odgovornemu ravnanju," še pozivata škofovska konferenca in Karitas.