Fotografija Gashi Svet24.si

22-letna Mihaela je odšla neznano kam

ana, mihail-presnov Svet24.si

FOTO: Ana in njen bratec umirala v skrinji, medtem...

irwin-jacobs Svet24.si

Medicinska sestra odkrila trupli poslovneža in ...

pozar simic pl Reporter.si

Ali bo šef Fursa Ivan Simič pregledal sumljive ...

marjan dikaucic bobo2 Necenzurirano

Minister bi gradil hišo, a ne bi plačal ...

Princ Charles Odkrito.si

Princ Charles - Zlomljen. TO je razkril!

ronaldo Ekipa24.si

PREVARALA RONALDA! Sodišče jo je poslalo v ZAPOR!

Slovenija

Škofovska Komisija Pravičnost in mir kritizira opozicijo zaradi "sprevržene politične prakse", LMŠ in Levica udarili po komisiji

Deli na:
Škofovska Komisija Pravičnost in mir kritizira opozicijo zaradi "sprevržene politične prakse", LMŠ in Levica udarili po komisiji

Anton Stres - Foto: Primož Lavre

V delu opozicije izjavo Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, ki je danes izrazila kritiko dela politične opozicije, označujejo kot slepo podporo vladi in ne kot poziv k enotnosti. V LMŠ in Levici menijo, da Katoliška cerkev v Sloveniji s takšnimi izjavami spodkopava lastno verodostojnost.

V LMŠ so poudarili, da so "zgroženi in razočarani nad neupravičenimi namigovanji o slabih namenih opozicije in s tem tudi naše stranke". Želeli bi si, da bi se Katoliška cerkev v Sloveniji ukvarjala s svojim osnovnim poslanstvom, ne pa da s takšnimi izjavami in "cenenim politikantstvom" spodkopava svojo verodostojnost in izkazuje svoje nerazumevanje demokracije ter demokratičnih procesov, so navedli.

Po mnenju Levice pa gre v izjavi, ki jo je podpisal predsednik komisije Anton Stres, za ideološki boj proti protestnikom, RTV Slovenija in opoziciji. "S takimi gestami vodstvo slovenske RKC dela škodo predvsem vernikom in Cerkvi sami, saj ta s takimi razdvajajočimi nagovori na slovenskem rezonira zgolj kot podaljšek vladajoče stranke SDS," so zapisali. Kot so dodali, izključujoča in razdvajajoča sporočila vodstva niso pot, temveč stranpot krščanskega izročila.

Komisija Pravičnost in mir pri SŠK je namreč pred praznikom vseh svetih opozorila na nevarnost razraščanja kulture omalovaževanja človekovega življenja. Podprla je vse, ki se v epidemiji borijo za življenje državljanov, ob čemer pa je kritična do dela politične opozicije. "Življenje ima prednost pred ideologijo in bojem za oblast," opozarjajo v komisiji.

V dneh, ko širjenje koronavirusa dobiva nove razsežnosti in se je treba na vseh ravneh družbe soočiti z izjemno težkim stanjem, je Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) v pisni izjavi podprla vse, ki se na različnih ravneh z nadčloveškimi napori trudijo, da rešijo zdravje in življenje sodržavljanov.

Hkrati pa v komisiji opažajo, "da del slovenske opozicijske politike veliko več truda in naporov vlaga v to, kako bi se znova dokopala do oblasti, kakor da bi sodelovala pri reševanju zdravja in življenja državljanov". "To je v takšnih razmerah sprevržena politična praksa, ker v ospredje ne postavlja človeka in skupnega dobrega, temveč interese določenih skupin," ocenjujejo.Po njihovem mnenju državljani upravičeno pričakujejo nasprotno držo: da bodo voditelji držali skupaj v bistvenem ter da bodo kljub različnim pogledom in interesom jasno izražali enotnost in solidarnost v skrbi za ohranitev čim več človeških življenj. "Zavzemanje za skupno dobro je vrhovna zapoved in norma vsake odgovorne politike in državljanske drže," so dodali.

Podobno so zaskrbljenost po njihovih navedbah povzroča "popustljiv ali celo podpihovalski odnos do petkovih protestov, na katerih sicer vse manjše število udeležencev nemoteno krši veljavne predpise in nasprotuje pozivom medicinske stroke k nujno potrebnim zaščitnim ukrepom in omejevanju stikov". V komisiji menijo, da bi protesti hitro postali zanemarljivi, "če jim potuhe ne bi dajala prevladujoča javna glasila z RTV Slovenija na čelu".

Zaskrbljeni so tudi zaradi po njihovi oceni neodzivnosti javnega mnenja ob pojavih ščuvanja k nasilju in celo poboju političnih nasprotnikov.

"Kulturo smrti - kakor omalovaževanje človeškega življenja imenuje papež Janez Pavel II. - na poseben način izraža tudi odnos dela naše politike do dostojnega pokopa žrtev iz grobišč medvojnih in povojnih množičnih pobojev, ki so jih zagrešili komunistični revolucionarji," so še ocenili v komisiji in opozorili na to nerešeno vprašanje.

Spomnili so še, da se v prihajajočih dneh zaradi ukrepov za zajezitev epidemije ne bomo mogli udeležiti skupinskih verskih obredov za bližnje pokojne, se jih bomo pa spominjali v molitvah. "Spomin nanje bomo počastili tudi s tem, da bomo še odločneje premagovali "kulturo smrti" z zavzemanjem za medsebojno spoštovanje in sodelovanje, za dosledno pravno državo in spoštovanje človeškega življenja tudi pred rojstvom in ob izteku življenja ter ne nazadnje z enotnostjo, solidarnostjo, samodisciplino in medsebojno podporo v boju proti epidemiji," so navedli.

Loading...