Femme fatale: Snežana Vukmirović Odkrito.si

Slovo lepe slovenske športnice

krogla Svet24.si

Vse velike skrivnosti lepih magičnih krogel

maček, ura, poletni čas, nastavitev ure Svet24.si

Ne pozabite, ponoči premikamo ure!

Blaž Brodnjak Svet24.si

Skrivnostni sestanki pri Marjanu Šarcu

barva las Najstnica.si

Trend pričesk, ki vas bo navdušil

Dragojevič Njena.si

Oliver Dragojević se bori!

indira ekic Njena.si

Toliko se je Indira 'zredila' po koncu šova

Slovenija

Skesani Drago Kos se je opravičil sodniku, ki ga je obtožil korupcije

Deli na:
Skesani Drago Kos se je opravičil sodniku, ki ga je obtožil korupcije

Foto: sta - Drago Kos

Nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos se je danes na kranjskem okrožnem sodišču opravičil sodniku Gorazdu Fabjančiču za namige o koruptivnosti pri sojenju v zadevi Balkanski bojevnik iz leta 2012.

Oškodovanec je zato umaknil predlog za pregon, sodišče pa je izdalo zavrnilo sodbo za očitano kaznivo dejanje razžalitve.

Kos je novembra leta 2012 v zvezi z odločitvijo Fabjančiča o izločitvi dokazov v kazenski zadevi Balkanski bojevnik za oddajo Svet na Kanalu A izjavil: "Treba bi bilo začeti razmišljati o tem, kaj je tak sodnik dobil za tako odločitev" in "To se je lahko zgodilo zaradi napake policistov, zaradi napake tožilcev, lahko pa se je zgodilo tudi zaradi napake sodnika, ki je bila lahko tudi namerna, lahko tudi povzročena s korupcijo".

Sodnik Fabjančič je zaradi izjav, s katerima je Kos namigoval na njegovo koruptivnost, vložil predlog za pregon in tožilstvo je Kosa obtožilo kaznivega dejanja razžalitve. Danes je bil v zvezi s tem kazenskim postopkom na kranjskem okrožnem sodišču razpisan predobravnavni narok. Tožilstvo je za Kosa v primeru priznanja krivde predlagalo denarno kazen v višini 50 dnevnih zneskov.

Vendar sta obtoženi in oškodovanec skupaj s svojima odvetnikoma Stojanom Zdolškom in Emilom Zakonjškom že predhodno sklenila dogovor o javnem opravičilu in umiku predloga za kazenski pregon. Kos se je tako na današnjem naroku Fabjančiču javno opravičil. "Moje izjave o koruptivnosti sodnika niso bile resnične, saj niso temeljile na podatkih ali dejstvih, ki bi tako domnevo potrjevale. Zaradi takega vtisa v javnosti se sodniku Gorazdu Fabjančiču opravičujem," je dejal.

Fabjančič je opravičilo sprejel in umaknil predlog za pregon. Ker je oškodovanec umaknil predlog, na katerem je temeljil pregon za kaznivo dejanje razžalitve, je sodnica Andrijana Ahačič izdala zavrnilo sodbo, na katero se stranke v postopku, kot so napovedale, ne bodo pritožile. Stroški pa bodo bremenili proračun.

Kos in Fabjančič današnjega razpleta na sodišču nista želela komentirati. Fabjančičev odvetnik Zakonjšek pa je pojasnil, da oškodovanec nima interesa, da bi se zadeva nadaljevala v sodnem postopku, če Kos prizna, da njegove domneve o koruptivnosti niso temeljile na nobenih dejstvih. "To je v izjavi na predobravnavnem naroku tudi izrekel in se opravičil. Ta javno dana izjava nam zadošča," je pojasnil Zakonjšek.