Revija Reporter
Slovenija

Škandalozna poteza Darsovega nadzornika: na facebooku zlorabil poslanca SD Janija Prednika in širil lažni zapis, da bo Prednik volil SDS

Igor Kršinar
8 3.368

26. mar. 2022 6:00 Osveženo: 7:37 / 26. 3. 2022

Deli na:

Poslanec SD Jani Prednik je žrtev manipulacije članov SDS.

Facebook

»Ker so v SDS podprli moj amandma za krožišče v Ravnah, bom 24. aprila volil SDS,« v lažnem profilu izjavlja poslanec SD Jani Prednik. Avtor te manipulacije je član SDS Jože Škafar iz Slovenj Gradca, delil pa jo je Štefan Šumah, prav tako član SDS, sicer tudi občinski svetnik na Ravnah na Koroškem in član nadzornega sveta Darsa ter nekdanji direktor komunale.

Čeprav je Prednik sam kandidat na volitvah in je logično, da bo volil samega sebe, lahko prirejena izjava zmoti marsikaterega volivca. Kriminalist mu je zato svetoval, naj zoper storilca poda kazensko ovadbo, saj so podani določeni elementi kaznivega dejanja iz 17. poglavja Kazenskega zakonika zoper volilno pravico, in sicer po členu 151: kršitev proste presoje volivcev.

»Kdor koga s silo, resno grožnjo, podkupovanjem, preslepitvijo ali na drug nedovoljen način prisili ali nanj vpliva, da pri volitvah ali glasovanju glasuje ali ne glasuje ali da ne glasuje veljavno ali da glasuje za ali proti določenemu predlogu, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta,« piše v omenjenem členu KZ RS.

Toda predlog za kazenski pregon mora podati oškodovanec, v tem primeru Prednik, ki pa se za zdaj za to ne bo odločil. Kot nam je dejal, se sam ne ukvarja z negativno kampanjo in ne namerava nikogar blatiti ali žaliti. Tudi pred štirimi leti je svojo kampanjo delal na pošten način in bil izvoljen v državni zbor. Glede podpore njegovemu amandmaju za krožišče pa je dejal, da so ga podprli tudi v NSI, zato je v šali dejal, da bi se v tem primeru moral odločiti, kateri stranki je za to bolj hvaležen.

Darsov nadzornik Štefan Šumah je na facebooku delil manipulacijo s Prednikom.