pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škandal v Kamniku: na občini priredili pravila, da je direktorski stolček dobil »pravi« kandidat!

Deli na:
Škandal v Kamniku: na občini priredili pravila, da je direktorski stolček dobil »pravi« kandidat!

Direktor kamniškega zavoda za turizem in šport Luka Svetec - Foto: Zavod za turizem in šport Kamnik

Ker novi direktor kamniškega zavoda za turizem in šport Luka Svetec ni izpolnjeval pogojev, so pred njegovim imenovanjem občinski svetniki spremenili odlok in statut zavoda.

Vodenje Zavoda za turizem in šport Kamnik je 1. marca prevzel Luka Svetec, ki je pred tem dve leti opravljal funkcijo vršilca dolžnosti direktorja zavoda. Svet zavoda ga je na položaj direktorja s štiriletnim mandatom imenoval februarja, nato pa ga je podprl še občinski svet pod vodstvom župana Mateja Slaparja, sicer svaka prvaka NSI Mateja Tonina.

Toda še preden so odločali o njegovem imenovanju za direktorja zavoda, so morali občinski svetniki spremeniti tako občinski odlok o ustanovitvi javnega zavoda kot tudi statut Zavoda za turizem in šport Kamnik. Prejšnja pravila so za zasedbo delovnega mesta direktorja zavoda zahtevala visokošolsko univerzitetno izobrazbo (7. stopnja), znanje angleškega (stopnja B2) in vsaj še enega tujega jezika (stopnja B2) ter najmanj tri leta delovnih izkušenj. Novi direktor pa ima izobrazbo 6/1 (visokošolsko strokovno oziroma prve bolonjske stopnje) in obvlada en tuji jezik. Tako zdaj zahtevata spremenjena občinski odlok in statut zavoda.

Niso pa svetniki spremenili zahteve o triletnih delovnih izkušnjah za ta položaj. Svetec je namreč ta zavod vodil le dve leti. Kot zatrjuje v odgovoru, spremembe statuta in poslovnika (verjetno je mislil odlok) »odražata aktualno stanje na področju turizma in sta plod večletnih usklajevanj glede spremembe in prilagoditve omenjenih aktov s pogoji v turistični panogi.« V zavodu ima sicer le eden od zaposlenih univerzitetno (7. stopnjo) izobrazbo.

Toda še preden so odločali o imenovanju Luke Svetca za direktorja zavoda, so morali občinski svetniki spremeniti tako občinski odlok o ustanovitvi javnega zavoda kot tudi statut Zavoda za turizem in šport Kamnik.

Zanimivo je tudi, da so oboji svetniki Svetca soglasno podprli, čeprav je imela občina po naših podatkih lani do avgustovskih poplav 23-odstotni upad pri prenočitvah, prav tako je iz Ajpesa razvidno, da je ZTŠ Kamnik leta 2022, ko je zavod že vodil Svetec, imel več kot 51.747 evrov izgube, medtem ko je imel leto prej, ko je zavod vodil prejšnji direktor Rok Jarc, presežek 1450 evrov.

Svetec pojasnjuje, da je občino Kamnik po podatkih Statističnega urada RS lani obiskalo 30.551, v letu 2022 36.797 in v letu 2021 35.020 turistov: »Nekoliko nižji obisk lahko pripišemo izjemnih vremenskim razmeram (neurja v juliju in poplave v avgustu), nekoliko višjega v prejšnjih letih pa izkoriščenju turističnih bonov (posledica okrevanja po kovidu-19).«

Dodaja še, da sta bili zaradi poplav dolini Kamniške Bistrice in Črne, ki sta ključni povezavi do Kamniških Alp in Velike Planine, odrezani od sveta, prav tako so bile na tem območju prekinjene telekomunikacijske, električne in cestne povezave, poškodovano je bilo vodovodno omrežje, promet je bil vzpostavljen šele po skoraj treh mesecih.

Glede izgube pa nam je postregel z lanskimi podatki, ki še niso objavljeni v Ajpesu: »Lani je zavod dosegel presežek prihodkov nad odhodki 12.280 evrov.« Ob tem dodaja, da »naloga zavoda ni ustvarjanje presežka nad odhodki, ampak ustvarjanje ustreznega podpornega okolja predvsem za turistične in športne deležnike ter lokalno skupnost«. Ker financiranje javnega zavoda zagotavlja iz svojega proračuna občina kot ustanoviteljica, pa je v primeru presežka prihodkov nad odhodki manj obremenjena. Zakaj je bilo leta 2022 več odhodkov kot prihodkov, pa nam direktor ni pojasnil.