Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škandal! Sodni svet je razvpito nestrokovno sodnico Špelo Koleta imenoval na mesto višje sodnice

Deli na:
Škandal! Sodni svet je razvpito nestrokovno sodnico Špelo Koleta imenoval na mesto višje sodnice

Okrožna sodnica Špela Koleta - Foto: Primož Lavre

Špela Koleta je bila tista sodnica z okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je Milka Noviča brez dokazov obsodila na 25 let zapora za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Vrhovno sodišče je njeno sodbo raztrgalo, a zaradi napačnega sojenja Kolete in sodnikov na višjem sodišču je moral Novič več let preživeti v zaporu.

Koleta je Noviča kot okrožna sodnica aprila 2017 brez dokazov obsodila na 25 letno zaporno kazen za umor Jamnika, kar so potem sramotno potrdili tudi na višjem sodišču. Toda vrhovno sodišče je obe sodbi jeseni 2018 razveljavilo in odredilo ponovno sojenje. Pri tem so recimo vrhovni sodniki Koleto med drugim poučili, da »ob upoštevanju fizikalnih zakonov isti predmet ne more biti hkrati na dveh mestih«.

Na ponovljenem sojenju je bil Novič oproščen, vendar je bila tudi ta sodba razveljavljena, nato je bil oproščen še drugič. Toda zaradi napačnih odločitev Kolete in drugih sodnikov je Novič neupravičeno v zaporu prebil tri leta in pol.

Ko smo mu sporočili, da je bila Koleta promovirana na položaj višje sodnice, je bil zgrožen. Prepričan je, da ta sodnica ni strokovna in ne upošteva pravnih argumentov. Poteza sodnega sveta, da ravno Koleto med več kandidati poviša na mesto višje sodnice, je v skladu s katastrofalnim stanjem slovenskega sodstva, meni Novič. Vlada negativna kadrovska selekcija. Navzven se kažejo, kot da delajo za pravno državo, v resnici pa jo ogrožajo. Kar se tiče Kolete, je izpostavil, da ga je ta na podlagi soočenj argumentov tožilstva in obrambe ter izvedeniških mnenj najprej izpustila iz pripora, nato pa ga je na identični osnovi le nekaj mesecev kasneje obsodila.

Foto: Bobo in Primož Lavre - Milko Novič in Špela Koleta

Upokojeni odvetnik Jože Hribernik, ki je zastopal Noviča, je nad odločitvijo sodnega sveta, da promovirajo sodnico s takšnim madežem v karieri, začuden. Kar je storila, je bilo nečastno in nestrokovno, pravi.

Sodni svet (predsednik je vrhovni sodnik Vladimir Horvat) je sicer opravil razgovore s štiri kandidatkami za položaj višje sodnice, izbral pa je Koleto. S sojenjem na višjem sodišču v Ljubljani bo začela 30 dni po pravnomočnosti odločbe o imenovanju. Uvrščena bo v 55. plačni razred.

Izpostaviti velja, da njeno sojenje ni bilo porazno le v zadevi Novič. Pred leti je skupaj z okrožno sodnico Aljo Kratovac dva kočevska Roma obsodila na 17 let zaporne kazni zaradi uboja, pri čemer je bilo iz posnetkov varnostnih kamer na bencinskem servisu razvidno, da v pretepu, kjer je bila ena oseba ubita, sploh nista sodelovala. Višje sodišče je zato oba obsojena oprostilo. Neverjetno se zdi, da je imela Koleta v tem primeru na voljo jasne posnetke varnostnih kamer, pa je dva človeka vseeno po krivem obsodila za uboj.