pošta, poštar, poštni delavec Svet24.si

Sindikat upravo Pošte Slovenije obtožuje vdora v...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sistemska tehnika po obsodbah v zadevi Patria državi ponuja večmilijonsko poravnavo

Deli na:
Sistemska tehnika po obsodbah v zadevi Patria državi ponuja večmilijonsko poravnavo

Foto: Arhiv Reporterja

Sistemska tehnika se z državo dogovarja o poravnavi pri odškodninski tožbi, ki jo je vložila potem, ko je leta 2006 ostala brez posla za dobavo oklepnikov 8X8. Pravnomočne obsodbe v zadevi Patria so položaj države močno poslabšale, odškodnina bi jo lahko stala več kot 10 milijonov evrov. O poravnavi bo zadnjo besedo imela vlada, poroča Dnevnik.

Na ministrstvu za obrambo so za časnik v sredo potrdili, da so od državnega pravobranilstva že prejeli poravnalno ponudbo Sistemske tehnike o sporazumni rešitvi spora. Možnosti in izhodišča na ministrstvu še preučujejo.

Sistemska tehnika je sicer pred slabim desetletjem proti državi vložila več tožb, s katerimi je zahtevala razveljavitev pogodbe med državo in Patrio oziroma Rotisom, ugotovitev njene ničnosti, sklenitev nove pogodbe o dobavi oklepnikov in plačilo 5,6 milijona evrov odškodnine. Sodišče je vse tožbe združilo v eno pravno zadevo in počakalo na razplet kazenskega postopka v zadevi Patria.

Ministrstvo je sicer pogodbo s Patrio sporazumno prekinilo že leta 2012. Ljubljansko višje sodišče pa je maja lani potrdilo sodbo, s katero so bili zaradi kaznivih dejanj, povezanih s dajanjem oz. sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje na zaporne kazni, obsojeni nekdanji predsednik vlade Janez Janša, brigadir Tone Krkovič in prokurist Rotisa Ivan Črnkovič. To pa je izboljšalo položaj Sistemske tehnike v tožbi proti državi.

Še pred obravnavo, ki je razpisana za april, so se po poročanju Dnevnika začeli pogovori o poravnavi. Kot je za časnik pojasnil generalni direktor Sistemske tehnike Milan Švajger, od države zahtevajo povrnitev stroškov, ki so jih imeli z razvojem novega oklepnika. Ti znašajo približno pet milijonov evrov, skupaj z obrestmi pa dobrih enajst milijonov evrov, še poroča Dnevnik.