favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šiškov soobtoženi Lesjak: Če bi imel Šiško toliko podpore že prej, bi bil izvoljen v DZ

Deli na:
Šiškov soobtoženi Lesjak: Če bi imel Šiško toliko podpore že prej, bi bil izvoljen v DZ

Matej Lesjak na mariborskem sodišču. - Foto: Bobo

Potem ko si je predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško prvi dan sojenja zaradi domnevnega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve svoj zagovor vzel skoraj deset ur, je danes svoj nastop dokončal v uri in pol. V nadaljevanju je svoje povedal še soobtoženi Matej Lesjak, nato pa je sodnica Vanja Verdel Kokol že prisluhnila pričam.

Šiško je uvodoma dejal, da bi lahko govoril še dodatnih deset ur, a ker mu je sodnica zagotovila, da bo smel ves čas aktivno sodelovati v razpravi in po potrebi dopolniti zagovor, se je odločil nekatera dejstva le še dodatno poudariti. Ob tem je večkrat ponovil, da je šlo pri snemanju postroja Štajerske varde zgolj za provokacijo, s katero so želeli prebiti medijsko blokado.

Kot je znova prepričeval sodišče, je prav on tisti, ki je želel braniti ustavo in ne nasprotno, kot se mu očita, tistim, ki so doslej vodili državo, pa očital, da so po letu 2011 izbrisali slovenski narod, saj se od takrat naprej v statističnih popisih ni več mogoče opredeliti za Slovenca, kar je bilo mogoče celo v času prejšnje države.

S tem je po njegovem onemogočena ustavno zapisana pravica do samoodločbe, ki naj bi pripadala samo pripadnikom slovenskega naroda in ne vsem državljanom Slovenije. Septembra lani naj bi se v Apačah po njegovih besedah zbrali prav zato, ker so želeli opozoriti na stanje v državi, obtožbe, da naj bi pozivali k nasilju, pa je označil za laži medijev in tožilstva.

Šiško na vprašanja tožilca Tilna Iviča ni želel odgovarjati, je pa odgovoril na nekaj vprašanj njegove zagovornice Lucije Šikovec Ušaj. Skupaj sta spomnila na to, da je že pred dogodkom snemal resničnostno oddajo s podobnimi vsebinami, tudi o ustanavljanju Dežele Štajerske, ki so še danes objavljene na svetovnem spletu, pa se istemu tožilstvu to ni zdelo sporno.



Njegova zagovornica je ob tem spomnila tudi na objave Dnevnika leta 2008 o ustanovitvi anarhistične republike Škofi, ki ima celo svoje meje, pa tudi o državi NSK, ki je izdala potne liste, pa ni nihče ukrepal, medtem ko Dežela Štajerska razen ideje in njene razglasitve po zagotovilih Šiška znotraj ustavnega reda Slovenije ni imela nobenih organov ali meja.

Precej krajši v svojem zagovoru je bil Lesjak, ki se je pred začetkom sojenja odločil, da se bo branil sam. Kot je povedal, s Šiškom prijateljujeta že nekaj časa, zanikal pa je, da bi kogarkoli novačil na postroj v Apače, je pa tja povabil nekaj prijateljev. Sam ni član Šiškove stranke, jim je pa skušal pomagati pri prodoru v medijski prostor, zato je snemal dogodek in tja povabil urednika portala Politikis.si Aleša Ernecla, ki je pozneje posnetke dogodka tudi objavil.

Namen vsega skupaj je bila tudi po njegovem predvsem provokacija, kar dokazuje tudi njihova objava na spletu, nikakor pa na tak način ne bi moglo potekati kakršnakoli resno ustanavljanje paravojaških enot. Mediji so po njegovo vse skupaj prenapihnili. "Če bi imel Šiško toliko podpore že prej, bi si zagotovil mesto v državnem zboru in bi lahko od tam opozarjal na stanje v državi," je dodal Lesjak.

Nadaljevanje današnje obravnave je bilo namenjeno zaslišanju prič, med katerimi je bila Anica Bidar, sopredsednica gibanja. Ustanovitev Dežele Štajerske se je zgodila prav na pikniku leta 2017 pri njej v Lesičnem, vendar ne z namenom odcepitve od Slovenije, pač pa znotraj nje. Čeprav so zapis o tem poslali na 600 različnih medijskih naslovov, je takrat novica šla mimo javnosti. V Apačah pa je ni bilo, je dodala in tudi sama menila, da je šlo predvsem za provokacijo.