Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šircin zakon slabši

Deli na:

.MsgBody-text, .MsgBody-text * { font: 10pt monospace; } Združenje novinarjev in publicistov meni, da prinaša osnutek predloga sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija bistveno slabšo ureditev tega javnega servisa v primerjavi s sedanjo.

Združenje novinarjev in publicistov meni, da prinaša osnutek predloga sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija bistveno slabšo ureditev tega javnega servisa v primerjavi s sedanjo.

Po mnenju ZNP je že ena od ključnih določb predlaganega zakona, ki predvideva, da naj bi tri od enajstih članov sveta RTVS  imenoval kar predsednik države, protiustavna. "Predsednik republike takšnih pooblastil po ustavi nima, zakon RTV pa mu jih mimo ustave ne more podeliti. Čeprav so strokovnjaki za ustavno pravo na to protiustavnost opozorili že med postopkom snovanja predloga zakona, jo je ministrica za kulturo Majda Širca gladko spregledala."

V nasprotju z ministrico so v ZNP tudi prepričani, da krčenje števila članov programskega sveta RTVS z 29 na zgolj enajst pomeni nedopustno koncentracijo politične moči. "Deset od enajstih članov novega sveta bo namreč neposredno ali posredno imenovala izključno politika: poleg predsednika še državni zbor in nacionalni svet za kulturo, ki ga na predlog vlade imenuje državni zbor. Sam predlog sestave sveta RTVS kaže na težnje sedanje vladajoče politike, da želi obvladovati javni zavod tudi v primeru, če na prihodnjih parlamentarnih volitvah ne doseže večine. To je namreč razvidno iz predloga, da naj bi imeli člani novega sveta RTVS kar sedemletni mandat, medtem ko imajo člani sedanjega programskega sveta največ štiriletnega. S tem bi si zdaj vladajoča politična opcija zagotovila prevladujoč vpliv na RTVS za vsaj nadaljnjih sedem let."

Posebej problematičen je po mnenju ZNP tudi predlog, da zaposleni v javnem zavodu, med njimi tudi novinarji, ne bodo več imeli svojih predstavnikov v novem svetu RTVS, kot jih imajo v sedanjem programskem svetu in so jih imeli tudi v prejšnjem svetu RTVS. "Svet RTVS namreč imenuje generalnega direktorja RTVS in programska direktorja radia in televizije ter v določenih primerih odloča tudi o odgovornih urednikih. Popolnoma neprimeren pa je predlog, da bi lahko po novem kar svet RTVS neposredno mimo uprave razreševal odgovorne urednike. Zaskrbljujoč je tudi namen vladajočih, da bi sedanjim odgovornim urednikom na RTVS predčasno zaključili mandat, kar znižuje standarde veljavne ureditve. Združenje novinarjev in publicistov zato opozarja na nevarnost političnega obračuna z uredniki, ki morda niso po volji aktualne vladajoče politike."

Predlog, po katerem naj bi parlamentarni program prešel v pristojnost državnega zbora, ki bo celo imenoval odgovornega urednika, v ZNP razumejo kot norčevanje iz načel novinarske avtonomije in neodvisnosti. Tudi statusne spremembe RTVS, ki naj bi iz javnega zavoda prešel v posebno obliko pravne osebe, za katero bi se uporabljali predpisi za delniške družbe, so povsem nedomišljene, menijo v ZNP.

Ministrico za kulturo ZNP poziva, naj osnutek zakona umakne iz javne razprave in naj ob upoštevanju mnenj ter predlogov kritikov predstavljene novele na ministrstvu za kulturo pripravijo  spremembe zakona RTVS, ki bodo javnemu zavodu omogočile razvoj na bolje, ne pa na slabše.