nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šircelj: Cincanje in sprenevedanje niža ceno delnic Telekoma

Deli na:
Šircelj: Cincanje in sprenevedanje niža ceno delnic Telekoma

Sprenevedanje, cincanje ali igranje pong ponga, vse to vpliva na tuje investitorje, na verodostojnost države in vlade ter na ceno delnic, je danes v izjavi za medije poudaril poslanec SDS Andrej Šircelj. Sredino odločitev nadzornega sveta SDH glede Telekoma Slovenije je sicer označil za razumljivo, potezo Cinvena pa za nenavadno.

Pri pogajanjih mora biti po Šircljevih besedah vedno enakopraven odnos med kupcem in prodajalcem. Spomnil je, da je bilo vnaprej znano, o čem bo nadzorni svet odločal oz. o čem je v sredo tudi odločil, ter dodal, da so naknadne dopolnitve seveda možne, vendar pa bi si za to tudi prodajalec moral vzeti nekaj časa.

Sredina odločitev nadzornega sveta je zato po njegovi oceni razumljiva, potezo Cinvena, ki je v torek dopolnil svojo že podano končno ponudbo za večinski delež v Telekomu, pa je označil za nenavadno.

Šircelj sicer meni, da je ta prodaja pod velikim vplivom medijev in politike. Tudi politična dejanja nekaterih koalicijskih strank in vlade nasploh po njegovih besedah ne prispevajo k višji ceni delnic Telekoma Slovenije, ampak prej nasprotno. "Vsa ta evforija, včasih celo politična histerija in sprenevedanje ne koristijo celotnemu procesu," je poudaril.

Kot je spomnil, je 15 podjetij za prodajo predlagala že vlada Alenke Bratušek, kar sta podprli tudi stranki SD in DeSUS. Če svoje stališče v enem letu spremenijo, na to drugi investitorji gledajo "milo rečeno, z začudenjem".

Pogovori med upravo Slovenskega državnega holdinga (SDH) in britanskim zasebnim naložbenim skladom Cinven glede prodaje skoraj treh četrtin Telekoma Slovenije se sicer po besedah predsednika uprave SDH Mateja Pirca medtem nadaljujejo. Neuradno se sicer omenja, da je rok za odločitev Britancev petek opolnoči.

Objavljamo sporočilo SDS:

Poslanec SDS mag. Andrej Šircelj je danes v izjavi za medije komentiral zadnja aktualna dogajanja v zvezi s prodajo Telekoma. Poslanec je ocenil, da »cincanje, sprenevedanje, igranje ping-ponga, kakorkoli želite to situacijo poimenovati, vpliva na tuje investitorje, na verodostojnost države, vlade in na ceno delnic.«

Po besedah poslanca SDS mag. Andreja Širclja mora pri vseh pogajanjih vedno iti za enakopraven odnos kupca in prodajalca, pri čemer je dodal, da je bilo vnaprej znano o čem bo nadzorni svet SDH včeraj odločal. »Naknadne dopolnitve so možne, ampak vsekakor bi si za takšno zadevo morala tudi nasprotna stran, to je prodajalec, vzeti nekaj časa,« je ob tem dejal mag. Šircelj. Po njegovih besedah je včerajšnja odločitev Nadzornega sveta  SDH razumljiva.

Po mnenju mag. Širclja so vsi ti dogodki, ki so se zgodili, odraz tega, da se je ta prodaja odvijala tudi pod vplivom medijev, politike. »Menim, da so tudi politična dejanja nekaterih koalicijskih strank in vlade nasploh prispevala k temu, da je cena delnic nižja. Vsa ta evforija in histerija ter politično sprenevedanje ne koristijo procesu prodaje,« je dejal poslanec SDS.

Na vprašanje o tem, kdo se politično spreneveda ob prodaji Telekoma, je mag. Šircelj spomnil na to, da je vlada Alenke Bratušek, v kateri sta bili tudi DeSUS in SD, predlagala prodajo 15 podjetij, med njimi tudi Telekoma. »SD in DeSUS so takrat podprli prodajo teh 15 podjetij. Mi v SDS tega nismo podprli zaradi netransparentnosti. Če pa drugi po enem letu spremenijo svoje stališče, to vidijo tudi investitorji in na to gledajo z začudenjem, kaže pa se tudi neverodostojnost,« je povedal poslanec SDS.

Mag. Šircelj je bil še mnenja, da je Nadzorni svet SDH svoje delo formalno opravil, izpostavil pa je tudi, da ima vsaka pogodbena stran v poslih nasploh pravico, da odstopi od poslov, še celo po podpisu pogodbe. »V tem primeru se odpira tudi veliko pravnih vprašanj, tudi na primer vprašanje pogodbene kazni,« je še dejal poslanec SDS in na dodatno vprašanje o tem, kakšna je pogodbena kazen odvrnil, da je v konkretnem primeru ne pozna, »je pa poslovna praksa taka, da pogodbene kazni so.« Po mnenju poslanca je v zvezi s prodajo Telekoma treba počakati še na odločitev Cinvena tudi glede na zadnje informacije, ki prihajajo iz Makedonije.

Tonski posnetek izjave za medije je dosegljiv na povezavi: http://www.sds.si/download/Sircelj_prodaja_Telekom_110615.mp3.