evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šircelj: Ali je minister Mramor požrl besedo po enem mesecu?

Deli na:
Šircelj: Ali je minister Mramor požrl besedo po enem mesecu?

Foto: Bobo

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je ob nasprotovanju opozicije potrdil predlog novele zakona za uravnoteženje javnih financ, s katero se bo še za leto dni ohranil lani uvedeni le začasni najvišji razred pri dohodnini.

S 50-odstotno dohodnino so v letih 2013 in 2014 obremenjene plače, ki presegajo petkratnik povprečne plače v Sloveniji oz. približno 5880 evrov mesečno. To je en odstotek davčnih zavezancev, v državni proračun pa se na ta račun steče 16 milijonov evrov letno, je povedala državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar.

Vlada z novelo zakona predlaga, da se ta dohodninski razred ob nespremenjeni višini osnove za obdavčitev ohrani tudi v letu 2015, čemur so v opoziciji ostro nasprotovali. Medtem ko je poslanska skupina NSi predlagala, naj se člen črta, pa so v ZL predlagali, naj se meja za obdavčitev z najvišjo davčno stopnjo še zniža.

"Namesto da zategujemo pas najrevnejšim, obdavčimo tiste, ki so najbogatejši," je dejal Miha Kordiš (ZL). Jožef Horvat (NSi) pa je predlog svoje poslanske skupine pojasnjeval z besedami, da se s 50-odstotno obdavčitvijo obremenjuje najproduktivnejše zaposlene, ki so motor gospodarskega in družbenega razvoja. Vendar nobeno dopolnilo ni bilo deležno podpore.

"To je prva nova davčna obremenitev v letu 2015," je izid glasovanja pospremil Marko Pogačnik (SDS). Anže Logar (SDS) pa je spomnil, da je finančni minister Dušan Mramor na zaslišanju v DZ pred imenovanjem za ministra obljubljal, da ne bo predlagal nobenih novih davčnih obveznosti. "Ali je dejansko požrl besedo po enem mesecu?" je vprašal Andrej Šircelj (SDS).



Vraničarjeva je zagotovila, da Mramorjeva napoved z zaslišanja ostaja v veljavi, celovite in premišljene ukrepe pa da bodo pripravili v prvi polovici leta 2015. Vendar pa je vlada ocenila, da v tem trenutku ne bi bilo primerno hiteti z nekimi nepremišljenimi ukrepi, pač pa si želi vzeti zadosten čas za preučitev najprimernejšega ukrepa na področju razbremenitve dela, je dejala. Nove rešitve si lahko zavezanci obetajo s 1. januarjem 2016.

Z novelo zakona za uravnoteženje javnih financ želi vlada poleg tega odpraviti neskladnosti pri upokojevanju javnih uslužbenk ter določiti jasnejše pogoje pri pridobivanju soglasij za sklepanje podjemnih in avtorskih pogodb.

Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da je določba, po kateri preneha pogodba o zaposlitvi javnim uslužbenkam kot ženskim zavarovankam, ki še niso izpolnile enakih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine, kot so veljali za moške zavarovance, v nasprotju z ustavo. Z novelo zakona se bodo pogoji za oba spola izenačili.

Glede avtorskih ali podjemnih pogodb pa je določeno, da je treba pridobiti soglasje zanje že ob objavi obvestila o javnem naročilu oz. posredovanju povabila k oddaji ponudb ne pa ob sklenitvi pogodbe.