Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sindikati predstavljajo zahteve in napovedujejo referendum

Deli na:

Stavkovni odbor dela sindikatov javnega sektorja, ki so za 27. september napovedali stavko, je na današnji seji oblikoval še stavkovne zahteve. Med njimi je izplačilo zadnjih dveh četrtin odprave plačnih nesorazmerij po dinamiki, kot jo predvideva aneks h kolektivni pogodbi iz lanskega oktobra, torej s 1. oktobrom 2010 in 1. oktobrom 2011.

Stavkovni odbor dela sindikatov javnega sektorja, ki so za 27. september napovedali stavko, je na današnji seji oblikoval še stavkovne zahteve. Med njimi je izplačilo zadnjih dveh četrtin odprave plačnih nesorazmerij po dinamiki, kot jo predvideva aneks h kolektivni pogodbi iz lanskega oktobra, torej s 1. oktobrom 2010 in 1. oktobrom 2011.

Zahtevajo tudi, da se v zakon o sistemu plač v javnem sektorju glede položajnega dodatka, plačila v času dežurstev ter kvoruma za sklenitev in spremembo kolektivne pogodbe za javni sektor, vrnejo določbe, kot so veljale pred zadnjima dvema, s sindikati neusklajenima novelama.

Med šestimi stavkovnimi zahtevami je še takojšen umik vseh predlogov, ki posegajo v ekonomsko socialni položaj javnih uslužbencev in jih vsebuje dogovor, ki je bil konec avgusta sindikatom ponujen v podpis.

Njihova zahteva pa so tudi takojšnja pogajanja o odpravi anomalij plačnega sistema in predlogih sindikalne pogajalske skupine, vključno v zvezi s podvrednotenjem delovnih mest v plačni skupini J ter nezdružljivostjo dela pooblaščenih uradnih oseb.

Prav tako zahtevajo vključitev določila o pravici do nadomestila plače za čas stavke v kolektivno pogodbo za javni sektor, če je stavka posledica kršitev kolektivne pogodbe, plačnega zakona ali drugih področnih zakonov, ki urejajo pravice in obveznosti javnih uslužbencev.

Po besedah vodje stavkovnega odbora Dušana Miščevića sodeluje 21 sindikatov javnega sektorja, po pričakovanjih pa bi v stavki sodelovalo okoli 80.000 zaposlenih v javnem sektorju. Poudaril je, da bo stavka potekala na delovnih mestih in ne bo nikakršnih demonstracij po mestu.

Stavko, kot so zapisali, sklicujejo, "da bi ohranili dostojanstvo zaposlenih v javnem sektorju, pravico do socialnega dialoga ter verodostojnost vlade, da bi v finančni in politični krizi preprečili še težje socialne posledice". Miščević poudarja, da so odločeni, da nadaljnjega poniževanja zaposlenih v javnem sektorju ne bodo dovolili.

Pravi tudi, da so že v času pogajanj ministrico opozarjali na dejstvo, da je v javnem sektorju ogromno odprtih vprašanj, ki se jih od nastopa mandata ni lotila. "Sedaj je priložnost, da odpremo zadeve in pričnemo s pogajanji," je dejal Miščević in dodal, da zakon o stavki obe strani zavezuje, da po napovedi stavke pristopita k pogajanjem glede stavkovnih zahtev.

Za primer stavke je napovedal, da bo stavkovni odbor ukrepal, če bodo vlada ali predstavniki delodajalcev izvajali kakršne koli pritiske na zaposlene. V tem primeru bodo uporabili sredstva za zaščito zaposlenih, tudi zaostrili stavko in zoper vsakega, ki bi nezakonito poskušal ovirati stavkajoče, v skladu z zakonom o stavku podali kazensko ovadbo.

Sicer pa v tem delu sindikatov napovedujejo tudi zbiranje podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o spremembi zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki ga je v torek sprejel DZ. Za začetek postopka morajo sindikati zbrati 2500 podpisov. Vodja pogajalske skupine tega dela sindikatov Janez Posedi napoveduje, da bodo podpise vložili v roku in da pri tem ne pričakujejo težav.