pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sindikat: Virantove grožnje z nižanjem plač so licemerne

Deli na:
Sindikat: Virantove grožnje z nižanjem plač so licemerne

Foto: Bobo

Izjava ministra Gregorja Viranta, da država denar za odpravo plačnih nesorazmerij lahko dobi le z znižanjem plač v javnem sektorju, je za sindikat državnih organov licemerna in žalitev za socialno partnerstvo. Pogovore o izvedbi izplačila načrtujejo prihodnji teden, odlog ali obročno odplačevanje pa pogojujejo z ukrepi vlade pri davčnih oazah.

Na današnji novinarski konferenci je sekretar sindikata Drago Ščernjavič uvodoma poudaril, da je sodba vrhovnega sodišča zahtevna in je še niso natančno preučili, je pa jasno, da je zadeva glede izplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij za državne uradnike zdaj zaključena. O tem, kdaj in kako bi potekala izvedba izplačil, pa se bodo pogovarjali predvidoma prihodnji teden, je še napovedal.

Ob tem je Ščernjavič notranjega ministra Viranta pozval, naj najprej temeljito preuči sodbo, preden daje konkretnejše izjave in napovedi. Ni namreč "tako enostavno kar tako znižati plače" v javnem sektorju, je dodal.

Morebiten odlog izplačila ali možnost obročnega odplačevanja pa sindikat po Ščernjavičevih besedah pogojuje s tem, "če, koliko in kaj" bo država naredila pri zajezitvi sive ekonomije in pri zajemanju denarja iz davčnih oaz. Ko bodo vlada in poslanci na tem področju potegnili kakšno potezo, pa bi se lahko resno usklajevali, je pojasnil in omenil možnost predloga, da bi na sindikalni strani sami napisali zakonski predlog, kako priti do sredstev iz davčnih oaz.

Za predsednika sindikata Frančiška Verka pa je to, da Virant "že vnaprej grozi" z znižanjem plač, licemerje. Spomnil je, da je bila sodba višjega delovnega in socialnega sodišča pravnomočna že spomladi, a v sindikatu niso šli v izvršbe, čeprav bi lahko dosegli izplačilo vsaj za svoje člane. "Mi smo šli na roko državi, ne država nam," je dejal.



Ščernjavič in Verk sta se dotaknila tudi Virantove napovedi, da bodo tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij izplačali vsem javnim uslužbencem in ne le državnim uradnikom, ki so uspeli pravico dobiti po sodni poti.

Kot je pojasnil Verk, sicer nima nič proti temu, saj da je Virant verjetno to napovedal "zaradi ljubega miru" na področju javnega sektorja. A vendarle bi po njegovi oceni s tem izplačilom največ dobilo uradništvo, zato jim "mogoče nekateri, ko govorijo o t. i. Pirovi zmagi, to zmago malo zavidajo". "Nekdo pač mora pred svojim članstvom upravičiti, zakaj ni sprožil nekih pravnih sredstev, kot smo jih mi," je povedal.

Ščernjavič pa je napovedal, da bo sindikat v prihodnjih dneh odprl poseben bančni račun, sklad Solidarnost, kamor bodo člani sindikatov lahko nakazovali sredstva za "izvajanje solidarnosti" v prihodnje. Kot pravi, so namreč v sindikatu imeli velike stroške s tožbami, so pa v tem trenutku edini, ki jim je uspelo, da je država na vrhovnem sodišču v tej zadevi izgubila spor. Zato javne uslužbence poziva, da - če oziroma ko bo prišlo do izplačila - vsaj dva odstotka tega denarja namenijo omenjenemu skladu.

Na prvi stopnji je sicer spor v isti zadevi dobil tudi Sindikat vojakov Slovenije, tudi to sodbo pa vlada izpodbija z revizijo. Kot so danes zapisali na svoji spletni strani, od države zdaj pričakujejo izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij tudi za svoje člane, in sicer v 15 dneh, kot določa sodba. V nasprotnem primeru bodo v sindikatu razmislili o kazenski ovadbi zoper odgovorne zaradi kršenja pravic delavcev, so še navedli.