Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sindikat: Laži in manipulacije zagovornikov Zakona o RTVS

Deli na:

"Boste dovolili, da v Vašem imenu govorijo Gregor Repovž, Majda Širca, Zoran Janković in Gregor Golobič?" se sprašuje predsednik Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije Tom Zalaznik.  Zaposleni na RTVS namreč ne podpirajo novega Zakona o RTVS, kot so še ta teden trdili predlagatelji zakona. Sindikat delavcev radiodifuzije Slovenije zato sprašuje novinarje, zakaj so ob "manipulacijah v javnosti v zvezi s poklicno skupino, ki ji pripadate, obnemeli in ste še vedno tiho?"

"Boste dovolili, da v Vašem imenu govorijo Gregor Repovž, Majda Širca, Zoran Janković in Gregor Golobič?" se sprašuje predsednik Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije Tom Zalaznik.  Zaposleni na RTVS namreč ne podpirajo novega Zakona o RTVS, kot so še ta teden trdili predlagatelji zakona. Sindikat delavcev radiodifuzije Slovenije zato sprašuje novinarje, zakaj so ob "manipulacijah v javnosti v zvezi s poklicno skupino, ki ji pripadate, obnemeli in ste še vedno tiho?"

Sindikat je v izjavi za javnost zavrnil vrsto zavajajočih trditev predstavnikov oblasti glede podpore njihovemu zakonu in spremembah, ki naj bi jih vpeljal. Ključne se nanašajo na podporo zakonu, ki naj bi ga po trditvah njegovih zagovornikov, med njimi tudi predsednika Društva novinarjev Gregorja Repovža pa predstavnice aktiva novinarjev TV Slovenija Nine Jerman, podpirali novinarji nacionalke. Sindikat ima drugačne podatke:

  • Spremembi statusa RTV Slovenija nasprotuje 77,71% novinarjev.
  • Spremembi statusa javnih uslužbencev nasprotuje 66,88% novinarjev.
  • Načinu imenovanja urednikov nasprotuje 75,32% novinarjev.

"Gregor Repovž ne predstavlja nobenega zaposlenega v javni radioteleviziji. Čigave interese brani, naj glede na njegov 'dosedanji opus' volivke in volivci presodijo sami. Zaposlenih pri RTV Slovenija zagotovo ne," so zapisali v sindikatu. Proti zakonu so tudi sindikati in predstavniki zaposlenih, ki naj bi ga po besedah predlagateljev zakona podpirali. "Čista laž. Zakona do včeraj (danes nismo preverjali) ne podpira noben reprezentativni sindikat (Sindikat delavcev radiodifuzije Slovenije, Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija, Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija), ki zastopa zaposlene v RTV Slovenija." Proti je tudi Svet delavcev RTV Slovenija.
 
Sindikat je kritičen tudi dotrditev, da naj bi zakon dosegel umik politike iz javne radiotelevizije. "Čista laž. Večino predstavnikov v organe javne radiotelevizije imenuje ravno politika.".


Izjavo sindikata objavljamo v celoti:
 
Sindikat delavcev radiodifuzije Slovenije NE PODPIRA Zakona o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-2), ki ga je DZ RS sprejel 20. oktobra 2010.
 
Zakona ne podpira niti v delih, za katere ocenjuje, da bi se v nekem drugem kontekstu določil lahko veljali kot pozitivna sprememba v zakonodaji. Pričakovali smo, da bodo snovalci zakona radi poudarili tiste dele zakona, katere so s socialnimi partnerji uskladili, nismo pa verjeli, da bodo v javnosti širili laži in s sprevračanjem dejstev grobo manipulirali javnost.
 
Navedba: »Večina sindikatov in zaposlenih pri RTV Slovenija podpira zakon.«
 
Čista laž. Zakona do včeraj (danes nismo preverjali) ne podpira noben reprezentativni sindikat (Sindikat delavcev radiodifuzije Slovenije, Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija, Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija), ki zastopa zaposlene v RTV Slovenija.
 
Zakonu nasprotuje tudi Svet delavcev RTV Slovenija, ki predstavlja vse zaposlene.
 
Navedbi: »Novinarji RTVS stopili v bran novemu zakonu« in »Novinarji RTVS po besedah Jermanove podpirajo izvzem novinarjev iz sistema javnih uslužbencev…«
 
Čista laž. Koordinacija novinarjev RTV Slovenija je objavila rezultate izjasnjevanja.
 
- Spremembi statusa RTV Slovenija nasprotuje 77,71% novinarjev.
- Spremembi statusa javnih uslužbencev nasprotuje 66,88% novinarjev.
- Načinu imenovanja urednikov nasprotuje 75,32% novinarjev.
 
Zakaj so sedaj utihnili? Ocenjujemo, da gre za »interni nazorski spopad« in za »pripravo terena« pri prevzemu novinarske zbornice, katere ustanovitev z zakonom je ministrica obljubila novinarskemu sindikatu.
 
Navedba: »Zakon so napisali strokovnjaki.«
 
Zavajanje. Kateri strokovnjaki so napisali zakon? Strokovnjaki se pod svoje delo podpišejo in dovolijo, da se jih ob »reklamiranju« produkta navede kot avtorje. In če se predstavljajo za strokovnjake (ne ve se sicer, katere stroke), kako so lahko spregledali, da zakon vsebuje določila, ki ali niso v skladu z ustavo ali so ustavno sporna? Odgovora na vprašanje, kateri strokovnjaki so sestavili zakon in za to po poročanju medijev prejeli 150.000€, doslej ni bilo. Izmikanja pri odgovoru povedo dovolj.
 
Kako to, da se ne oglasi nihče od vseh tistih, ki so v fazah sprejemanja zakona podali negativna mnenja k predlogu zakona? Zakonodajni službi Državnega zbora in Vlade, delovna telesa, Ministrstvo za javno upravo, Državni svet, idr.? Kako to, da se od končne oblike zakona distancira večina tistih, ki so kot »ekspertna skupina« ali kot »strokovna javnost« pri nastajanju sodelovali? V njihovem imenu se oglašajo drugi, ki to niso.
 
Navedba: »…predstavniki zaposlenih na RTVS…«
 
V RTV Slovenija z atributom reprezentativnosti zaposlene predstavljajo:
- Sindikat delavcev radiodifuzije Slovenije (predsednik Tom Zalaznik)
- Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija (predsednik Peter Kosmač)
- Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija (predsednik Jože Skok)
 
V skladu z Zakonom delavcev pri upravljanju vse zaposlene predstavlja:
- Svet delavcev RTV Slovenija (predsednik Dejan Guzelj)

 
Aktivi, društva, klubi, krožki, druga združenja ali asociacije NIMAJO lastnosti reprezentativnosti in niso kvalificirani zastopniki ne novinarjev, ne drugih poklicev znotraj RTV Slovenija. Gregor Repovž ne predstavlja nobenega zaposlenega v javni radioteleviziji. Čigave interese brani, naj glede na njegov »dosedanji opus« volivke in volivci presodijo sami. Zaposlenih pri RTV Slovenija zagotovo ne.
 
Navedba: »Politika se umika iz javne radiotelevizije.«
 
Čista laž. Večino predstavnikov v organe javne radiotelevizije imenuje ravno politika.
 
6 x ponavljane laži ali insinuacije:
 
Za sodoben javni servis, dostopen vsem državljanom republike Slovenije
Zavajanje volivk in volivcev.
 
RTV Slovenija JE BIL, JE in BO še naprej sodoben javni servis, ne glede na zakon. S svojimi vrhunskimi strokovnjaki z različnih področij telekomunikacij in sodobnih medijskih tehnologij, ki mimogrede po krivici ves čas ostajajo v senci politike in novinarjev, ki o politiki poročajo, je garancija za nenehni kontinuirani razvoj javne radiotelevizije. Njene vsebine so v digitalni obliki in kvalitetni ločljivosti dostopne vsem in vsakomur preko oddajniške mreže, po optiki, kablu, ostalih širokopasovnih povezavah ter preko satelita.
 
Za dober program za vse starosti in zahtevnosti gledalk in gledalcev
Demagogija in zavajanje.
 
Zakon ne ustvarja programa, ustvarjajo ga ustvarjalci javne radiotelevizije. Edino programi RTV Slovenija pokrivajo vse vrste vsebin za vse družbene segmente - športne, informativne, umetniške, kulturne, razvedrilne, dokumentarne, izobraževalne in drugo za vse državljane, otroke, mladino, aktivno prebivalstvo in starostnike, za manjšine, invalide, slepe ter gluhe, skratka za vse, katerim bi logika kapitala odvzela te nedobičkonosne vsebine in jim kot nadomestilo ponudila nekulturne in nepoučne nadomestke, ki pa se dobro tržijo. Npr. nizkoproračunske nadaljevanke ali resničnostne šove.
 
Za boljše gospodarjenje z denarjem plačnikov RTV prispevka
Še ena demagogija in zavajanje.
 
RTV prispevek služi izvajanju javne službe in glede na predpisan obseg vsebin ga je vedno premalo. To ministrica kot bivša uslužbenka javne radiotelevizije dobro ve. RTV Slovenija ne predvaja slaboumnih reklam (ki niso javna korist) po svoji volji, pač pa iz pomanjkanja sredstev za vse z zakonom predpisane vsebine. Zakonodaja postavlja zgolj pravne podlago in okvirje za vse možnosti, ki jih tehnologija, ki vedno prehiteva zakonodajo, že zdavnaj ponuja.
 
Prepletanja tržnih dejavnosti in javnih programov RTV Slovenija NI. Že skoraj desetletje ima RTV Slovenija javne postavke od komercialnih strogo ločevane.
 
Za pregledno vodenje uspešno nacionalne hiše
Groba manipulacija in zavajanje.
 
Glede podmiznih dogovorov in sumljivih pogodb naj vlada in ministrstva najprej počistijo pred svojim pragom. RTV Slovenija že več let dobiva mnenja revizorjev ali računskega sodišča brez pridržkov. Katero ministrstvo je v zadnjem obdobju prejelo tako poročilo?
 
S preprodajo oglasnega prostora se javna radiotelevizija ne ukvarja. Ukvarjajo se »pooli« in druge dobičkonosne asociacije, katerim to zakonodaja omogoča. Če je s tem kaj narobe, ima aktualna oblast v rokah vse instrumente za preprečitev tega. Prav tako, kot za preprečevanje bogatenja na rovaš države, pa tega ne preprečuje.
 
Za neodvisno in nepolitično RTV, brez vpliva vsakokratne oblasti
Še ena laž.
 
Da politične stranke ne imenujejo več svojih predstavnikov v Svet RTVS, je še ena v vrsti laži, ki jih zagovorniki trosijo v javnost. Večina članov imenuje ravno politika in Državni zbor. Kdo drug pa se nahaja v Državnem zboru kot ravno politične stranke. Občani in občanke, razen ob obisku v času »dneva odprtih vrat« zagotovo NE. Prav tako ne civilna družba, kakorkoli si jo že kdo predstavlja.
 
Za povrnjeno zaupanje
Zakon NE ustvarja pogojev za boljše programe, pomembne za slovensko javnost, zakon ustvarja pogoje za obvladovanje javnega medija, za razkroj javnega sektorja in prevzem javnega interesa s strani kapitala na vseh področjih. Najmanj pa ima opraviti s preglednim poslovanjem. Zaupanje bo povrnjeno, ko politika ne bo več bila bitka na ramenih javne radiotelevizije in bo pustila ustvarjalcem nemoteno opravljati tisto, kar najbolje znajo - ustvarjanje programov za slovensko javnost.
 
Sindikat delavcev radiodifuzije Slovenije pričakuje, da bodo mediji premogli dovolj pokončne drže in profesionalnega odnosa za objavo te izjave.
 
Sindikat delavcev radiodifuzije Slovenije
Predsednik Tom Zalaznik, l.r.