markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Sin župana Radovljice lahko v žep pospravi pol milijona evrov za ta posel z državo

Deli na:
Sin župana Radovljice lahko v žep pospravi pol milijona evrov za ta posel z državo

Župan Radovljice Ciril Globočnik - Foto: Bobo

Po analizi lokacij za novo gorenjsko bolnišnico, ki daje prednost Radovljici, se borba za bolnišnico vse bolj zaostruje. Danes se zaključuje podaljšan rok za pripombe na analizo, na dan pa prihajajo različni očitki. Portal Necenzurirano danes poroča, da je del zemljišč, kjer bi stala bolnišnica v Radovljici, v lasti županove družine.

Kot piše Necenzurirano, dolgoletni radovljiški župan Ciril Globočnik državi za gradnjo nove bolnišnice ponuja več kot 100.000 kvadratnih metrov veliko območje, kjer ima tudi zasebni interes. Del zemljišč, na katerih bi zgradili bolnišnico, je namreč v lasti njegovega sina. Če bi jih država odkupila, bi zanje po nekaterih ocenah prejel vsaj pol milijona evrov.

Zemljišče med gramoznico, avtocestnim počivališčem in tiskarno, na katerem so danes njive in travniki, je občina s prostorskim načrtom iz leta 2012, ko je bil Globočnik že dve leti župan, opredelila za območje, namenjeno zdravstvenim dejavnostim. Kmalu zatem je občina naročila še idejni projekt za gradnjo bolnišnice in pripadajočih objektov na tem območju, poroča portal.

Globočnik je v odzivu zapisal, da je na območju urejanja občinskega prostorskega načrta za regijsko bolnišnico v lasti njegovega sina 5647 kvadratnih metrov zemljišč, kar predstavlja 5,5 odstotka celotnega območja. Omenjena zemljišča se nahajajo na severnem robu območja, ki ni predviden za pozidavo, temveč na tem mestu ostajajo zelene površine. "Zemljišča so že nekaj rodov v lasti družine moje žene. Podedovala jih je po svoji mami, v lanskem letu pa podarila najinemu sinu," je pojasnil Globočnik.

Foto: necenzurirano.si - Zemljišča v Radovljici, na katerih bi zgradili bolnišnico. Z rdečo so obarvana zemljišča v lasti županove družine.

Ob tem je dodal, da je bilo obravnavano območje, namenjeno bolnišnici, kot razvojno pomembno vključeno v postopku sprejemanja prostorskega reda občine že v letu 2007. "Lastništvo zemljišč moje družine na to ni vplivalo. Svoj prvi mandat župana sem nastopil v novembru 2010. Nikakor ne drži, da na postopke za umestitev gorenjske regijske bolnišnice v prostor in njeno izgradnjo kakorkoli vplivajo zasebni interesi," je poudaril.

Idejo o novi regijski bolnišnici v Radovljici je Globočnik predstavil že leta 2017, potem ko je vodstvo Splošne bolnišnice Jesenice začelo glasno opozarjati na prostorsko stisko. V jeseniški občini so se na idejo radovljiške občine odzvali s predlogom o širitvi obstoječe bolnišnice ali gradnji na kakšni drugi lokaciji na območju Jesenic. Kasneje je lokacijo za novo regijsko bolnišnico ponudil še Kranj.



Več let je veljalo, da se morajo glede lokacije nove bolnišnice, ki bi jo zgradila država, zediniti občine. Leta 2022 je Regionalna razvojna agencija Gorenjske - BSC Kranj pripravila tudi primerjalno analizo lokacij. Vendar so nekateri kriteriji pokazali večjo primernost ene, drugi pa večjo primernost druge lokacije.

Ker se občine niso mogle zediniti, je ministrstvo za zdravje letos naročilo novo primerjalno analizo pri zunanjem izvajalcu. Omenjena analiza, ki so jo predstavili prejšnji teden, je dala prednost Radovljici. Na to so se ostro odzvali v Kranju, kjer so ocenili, da je bila analiza pristranska, nenatančna, nestrokovna in zavajajoča.

Pripombe nanjo so na ministrstvo poslali tudi z jeseniške občine, kjer se ne strinjajo z odločitvijo, da v analizo niso bile vključene jeseniške lokacije. Od ministrstva zahtevajo, da ministrstvo ponovno preuči lokacije za novo gorenjsko bolnišnico. Hkrati bodo ministrstvo zaradi, kot so ocenili, diskriminatorne in netransparentne izdelave dokumenta prijavili na Komisijo za preprečevanje korupcije in Varuhu človekovih pravic.

Dodatna pojasnila po posameznih kriterijih presoje umestitve gorenjske regijske bolnišnice v prostor pa so na ministrstvo za zdravje poslali tudi iz radovljiške občine, s čimer so se med drugim odzvali na trditve kranjske mestne občine glede tega, katera lokacija je ustreznejša.