avstrija, covid, koronavirus Svet24.si

Necepljeni bodo deležni novih omejitev, morda jih...

rust, alec-baldwin Svet24.si

Baldwin pograbil pištolo, jo uperil proti kameri,...

nakup avtomobila Svet24.si

Skrite pasti ob nakupu avtomobila na lizing

rajko pirnat pl2 Reporter.si

Pirnat: SDS ima diktatorska nagnjenja - to je ...

metka-paragi Necenzurirano

"Vlada želi le stroko, ki se ji uklanja" ...

Đuro in Tanja (2), foto MGL Odkrito.si

Tanja Ribič in Branko Đurić Đuro - luksuz na ...

pogacar Ekipa24.si

UF, KAKŠNA ZVERINA! Tadej Pogačar kot ga še ...

Slovenija

Simonitiju na seji o neonacizmu v DZ počil film: "Pejte ven pa se zmen'te, kaj hoč'te!" (VIDEO)

Deli na:
Simonitiju na seji o neonacizmu v DZ počil film: "Pejte ven pa se zmen'te, kaj hoč'te!" (VIDEO)

Razburjeni minister Vasko Simoniti v DZ - Foto: Twitter

Skupno nujno sejo komisije DZ za peticije in odbora za kulturo, sklicano na zahtevo poslanskih skupin SD, LMŠ, Levica, SAB in NeP, na kateri bi morali razpravljati tudi o statusu Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, so po slabi uri prekinili. Razlog je bil odsotnost pristojnih ministrov, od katerih so poslanci želeli slišati odgovore.

Povod za sklic skupne seje je v imenu predlagateljev pojasnila poslanka SD Meira Hot. Poudarila je, da se v zadnjem času soočamo s skrb zbujajočim trendom porasta sovražnega govora, podpihovanja nestrpnosti, neposrednih groženj in zaničevanja ljudi, predvsem po družbenih omrežjih, ki postajajo vsestranska platforma tovrstnih dejanj. Zato so predlagali sklep, s katerim bi člani parlamentarnih delovnih teles ostro obsodili vsakršno sovražno delovanje, ki temelji na razpihovanju sovraštva in lažeh.

Ocenila je tudi, da je "povsem nesprejemljivo, da ima Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, ki razpihuje sovraštvo, žali ljudi in celo grozi z likvidacijami, status društva v javnem interesu," in spomnila, da njegov donedavni predsednik Urban Purgar javno izjavlja, da je bil Hitler heroj. "Kako je lahko poveličevanje enega največjih nacističnih voditeljev splošno koristno za našo družbo in javni interes," se je vprašala in dodala, da je to v nasprotju s slovenskim pravnim redom.

Tako predlagatelji želijo, da ministrstvo za kulturo prekliče sklep, s katerim je društvu podelilo omenjeni status in da v imenu javnega interesa razkrije vlogo društva in vsebinsko obrazložitev te odločitve. Predlagali so tudi, da ministrstvo za kulturo pozove pristojne institucije, naj preverijo, če omenjeno društvo deluje v skladu z ustavo in zakonodajo.

Minister za kulturo Vasko Simoniti je ocenil, da je seja o neonacizmu dobrodošla in bi bilo dobro, "da se o sovražnem govoru in o totalitarnih zločinskih sistemih, kot so komunizem, fašizem in nacizem, enkrat spregovori v parlamentu". Prikimal je nekaterim stvarem, na katere so na ministrstvu že odgovorili. "So pa tudi stvari, ki ne držijo. Kot na primer, da je bilo to društvo financirano," je dejal in dodal, da so bile to laži predsednice "te nazadnjaške stranke združene liste ali kako se imenujete".

Če je v Sloveniji neonacizem prisoten, naj to po njegovih navedbah detektirajo pristojni organi, sicer pa je treba po njegovem "enako in čuječe pristopiti tudi k detektiranju drugih totalitarnih sistemov". Med drugim se je s predsedujočo zapletel v prepir o tem, ali naj se opredeli do vseh totalitarnih režimov ali samo do Purgarjevega društva in izjav slednjega o Hitlerju.

Predsednica komisije za peticije Nataša Sukič (Levica) je ministra večkrat opozorila, naj se vzdrži žalitev, minister pa je sejo, ne da bi se opredelil do predlaganih sklepov, kmalu zapustil. Na sejo je bil sicer vabljen tudi minister za pravosodje Marjan Dikaučič, a se je tudi opravičil.

Sejo so zaradi neprisotnosti ministrov na predlog Hotove brez glasovanja prekinili.Predstavniki opozicijskih poslanskih skupin SD, LMŠ, SAB in Levica so bili sicer v včerajšnji izjavi za medije pred začetkom seje jasni, da bodo na seji zahtevali, da ministrstvo za kulturo prekliče sklep, s katerim je Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot podelilo status društva v javnem interesu.

Ob tem je predsednica odbora za kulturo in poslanka Levice Violeta Tomić poudarila, da zakon o društvih prepoveduje ustanavljanje društev, ki spodbujajo narodno, rasno, versko ali drugo neenakopravnost, nestrpnost ali sovraštvo. Poveličevanje nacizma bi se moralo po njenih besedah kaznovati z zaporom do dveh let, ne pa nagraditi s posebnim statusom. "Povsod po Evropi se ideje nacizma in fašizma strogo preganja, vlada Janeza Janše pa takšne ideje spodbuja in jim daje veljavo," je dejala Tomičeva.

"To, kar se v Sloveniji dogaja v zadnjih mesecih, to sovraštvo, ki ga podpihuje sam državni vrh, to spodbujanje nasilja, žaljenja žensk, žaljenja drugače mislečih, ubijanja neodvisnih medijev, to je vredno najostrejše obsodbe," je poudaril poslanec SD Marko Koprivc.

Da fašizem in nacizem nista slovenski temeljni vrednoti in da "nikakor nista v javnem interesu", je izpostavila tudi poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik. Mlačen odziv ministra za kulturo pa je za LMŠ po njenih besedah nesprejemljiv.

Po mnenju poslanca SAB Marka Bandellija pa je poveličevanje neonacizma in Hitlerja žalitev do Slovencev in slovenske zgodovine, zato "moramo podporo ideologijam, ki ne sodijo v demokratično družbo, nemudoma zaustaviti".

Sklic seje so pozdravili tudi v aktivu delavk in delavcev v kulturi, kjer so izpostavili, da na vzpon fašizma in nacizma v Sloveniji opozarjajo že dalj časa.

Loading...